Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustuslakivaliokunnalta vakava lausunto viime vaalikauden sote-tiedonsaannista

Perustuslakivaliokunta moittii eduskunnan tiedonsaantia viime vaalikauden sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelussa. Perjantaina valmistuneessa selvityksessään valiokunta haluaa valtioneuvoston kiinnittävän "erittäin vakavaa huomiota" siihen, että valtioneuvoston ja ministeriöiden virkamiesten virkavelvollisuutena on antaa eduskunnan tarpeellisina pitämät tiedot.

– Valtioneuvostolla, ministeriöllä tai sen virkamiehillä ei ole toimivaltaa harjoittaa tarkoituksenmukaisuusharkintaa sen suhteen, mitä tietoja eduskunnan valiokunta katsoo tarvitsevansa, valiokunta lausui.

Huhtikuussa Helsingin Sanomat kertoi valtiovarainministeriön virkamiesten pimittäneen eduskunnalta 210 miljoonan euron kustannukset sote-uudistukseen liittyen. Lehden mukaan tiedot olisivat voineet johtaa lainmuutoksiin, jotka olisivat estäneet uudistuksen toteutumisen aikataulussa.

– Perustuslakivaliokunta pitää valtiosääntöisesti erittäin ongelmallisena, että tietojen antamisen laiminlyönti eduskunnalle olisi itsestään selvästi johtanut lainsäädännön hyväksymiseen virheellisenä, mikäli lait olisi ehditty käsitellä annettujen tietojen perusteella, valiokunnan lausunnossa todetaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) otti lausuntoon kantaa Brysselistä.

– Tätä keskustelua on käyty myös tällä hallituskaudella. Olemme ohjeistaneet ministeriöitä oma-aloitteisuuteen siinä, että eduskunnalle toimitetaan automaattisesti kaikki tieto, mikä on saatavissa niin, ettei sitä erikseen jouduttaisi pyytämään, hän sanoi.

Nimitysprosessi vielä ilmassa

Selvitys linkittyy valtiovarainministeriön kansliapäällikön valintaan, sillä tehtävää Martti Hetemäen seuraajana on hakenut sote-uudistuksen projektijohtajana viime vaalikaudella toiminut Päivi Nerg.

Valtiovarainministerinä toimiessaan Katri Kulmuni (kesk.) oli nimittämässä tehtävään Nergin, mutta veti nimityksen pois valtioneuvoston listoilta selvityksen valmistumisen ajaksi. Nykyinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on sanonut palaavansa nimitysasiaan, kun selvitys on valmis.

STT ei tavoittanut Vanhasta kommentoimaan asiaa perjantai-iltapäivänä.

Viiveet aiheuttavat ongelmia

Sote-esitysten lisäksi perustuslakivaliokunnan lausunto käsittelee laajasti eduskunnan tiedonsaannin ongelmia. Valiokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan tiedonkulkuongelmia on havaittu useamman vaalikauden aikana muun muassa salassa pidettävien asioiden ja EU-asioiden suhteen. Keväällä ongelmia oli poikkeusolojen sääntelyn osalta.

Esimerkiksi lakivaliokunta toi esille tapauksen, jossa EU-asiaa käsittelevä valtioneuvoston kirjelmä oli toimitettu eduskunnalle puolitoista vuotta asetusehdotuksen antamisen jälkeen.

– Jos näin suuri viive tulee, asia voi unionissa edetä päätöksenteossa niin pitkälle, että siihen ei tosiasiallisesti ole enää mahdollisuutta vaikuttaa, Ojala-Niemelä sanoo.