Armenia sanoo olevansa valmis neuvottelemaan Vuoristo-Karabahin tulitauosta – Azerbaidzhan vaatii Armeniaa vetäytymään alueelta taistelujen lopettamisen ehtona

Taistelut Etelä-Kaukasiassa sijaitsevalla alueella ovat jatkuneet useita päiviä. / Handout AFP/ Handout / LEHTIKUVA

STT–AFP

Armenia sanoo olevansa valmis keskustelemaan kansainvälisten välittäjien kanssa tulitauosta Vuoristo-Karabahin taisteluissa. Armenia on valmis työskentelemään Ranskan, Venäjän ja Yhdysvaltojen johtaman Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) Minskin ryhmän kanssa, sanottiin Armenian ulkoministeriön lausunnossa.

Taistelut Etelä-Kaukasiassa sijaitsevalla alueella ovat jatkuneet jo kuusi päivää, ja niissä on epävirallisten tietojen mukaan kuollut yli 200 ihmistä.

Vuoristo-Karabahin separatistihallinnon puolustusministeriö kertoi menettäneensä taisteluissa 54 sotilasta. Puolustusministeriön mukaan taisteluja käytiin perjantaina kaikkialla etulinjassa sen jälkeen kun ne olivat laantuneet yöksi.

Myös Azerbaidzhanin puolustusministeriö vahvisti perjantaina taistelujen jatkuvan raskaina.

Azerbaidzhan vaatii Armeniaa vetäytymään

Azerbaidzhan iski perjantaina Armenian tulitaukoneuvotteluille kovan vaateen. Se vaatii Armeniaa vetäytymään Vuoristo-Karabahista.

– Jos Armenia haluaa tämän tilanteen päättyvän, pallo on nyt Armenian hallituksella, Azerbaidzhanin presidentin ulkopoliittinen neuvonantaja Hikmet Hajijev sanoi verkossa välitetyssä lehdistötilaisuudessa.

– Armenian on lopetettava Vuoristo-Karabahin miehitys. Nyt saa riittää, Hajijev ilmoitti.

Venäjä ja Armenia huolissaan vierastaistelijoista

Perjantaina brittiläinen tarkkailuryhmä kertoi, että Vuoristo-Karabahin taisteluissa olisi saanut surmansa ainakin 28 Turkin tukemaa syyrialaiskapinallista. Armenia on aiemmin syyttänyt Turkkia siitä, että se olisi lähettänyt vierastaistelijoita Azerbaidzhanin joukkojen avuksi. Sekä Azerbaidzhan että Turkki ovat kiistäneet Armenian syytökset. Armenia on lisäksi syyttänyt Turkkia Azerbaidzhanin aseistamisesta muun muassa hävittäjillä ja lennokeilla.

Perjantaina Armenian pääministeri Nikol Pashinjan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat puhelimessa Vuoristo-Karabahin tilanteesta. Kremlin välittämän lausunnon mukaan Pashinjan ja Putin ovat huolissaan tiedoista, joiden mukaan alueella olisi taistelemassa Lähi-idästä tulleita vierastaistelijoita.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut