Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS:n Paavo Teittisen juttu hyväksikäytöstä nepalilaisravintoloissa palkittiin Lumilapiolla – HS sai Jääraapan Verokoneestaan

Tutkivan journalismin yhdistys on myöntänyt vuoden 2019 Lumilapio-palkinnon Helsingin Sanomien toimittajalle Paavo Teittiselle. Teittisen maaliskuussa 2019 julkaistussa artikkelissa kerrottiin nepalilaisissa ravintoloissa tapahtuvasta työvoiman hyväksikäytöstä.

Pitkä vuoro - nepalilaisten ravintoloiden synkkä puoli paljasti suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtuvan arkipäivän ihmiskaupan, yhdistys kertoo tiedotteessa.

Palkintoperusteluissa sanotaan, että Teittinen teki näkyväksi vaietun ilmiön, joka tapahtui käytännössä kaikkien silmien alla. Lisäksi artikkelia varten käytettiin monipuolisesti lähteitä. Erityistä huomiota palkintoraati haluaa antaa sille, että siinä päästettiin ääneen ne, joita ei usein kuulla.

– Jutussa tuodaan myös ansiokkaasti ilmi niitä seikkoja, jotka mahdollistavat hyväksikäytön ja sen jatkumisen. Artikkeli ja siitä tehdyt käännökset voivat myös auttaa ilmiön kitkemisessä. Artikkelin aiheuttama keskustelu oli laajaa, yhdistys kertoo perusteluissaan.

Teittisen juttu käännettiin englanniksi ja nepaliksi.

Yhdistys myöntää Lumilapion joka vuosi parhaalle tutkivalle juttukokonaisuudelle. Tänä vuonna ehdolla oli kuusi journalistista työtä. Palkinto jaettiin perjantaina.

Verotietojen avoimuudesta Jääraappa HS:lle

Vuoden 2019 Jääraappa-palkinnon yhdistys myönsi Helsingin Sanomien Verokoneelle. Jääraappa jaetaan tunnustuksena avoimuuden edistämisestä yhteiskunnassa.

Helsingin Sanomien verokone on koonnut ja julkaissut tietoja eniten tuloja saaneista suomalaisista vuodesta 1999 asti, ja kerättyä tietokantaa voivat hyödyntää vapaasti kaikki.

Kattava verokone on vuosia ollut keskeinen avoimuuden rakentaja Suomen rikkaimpien tulotasosta, yhdistys kertoo tiedotteessa.

Palkintoraadin mukaan verokoneen merkitys on noussut yhä suurempaan asemaan sen jälkeen, kun Verohallinto linjasi suomalaisten voivan halutessaan salata nimensä medioille toimitettavasta Suomen suurimmat tulot saaneiden henkilöiden listasta.

– Verokoneen tarjoama tietokanta on tärkeä apuväline, jolla näiden henkilöiden tuloja on mahdollista seurata jatkossakin Verohallinnon avoimuuden vastaisesta linjanmuutoksesta huolimatta, yhdistys kertoo perusteluissaan.

STT uutisoi keskiviikkona, että medialle koottavalta listalta on jäämässä alkuviikon tietojen perusteella pois lähemmäs 4 000 yli 100 000 euroa ansaitsevan nimeä. Mahdollisuus vastustaa tietojensa sähköistä luovuttamista tiedotusvälineille tuli voimaan viime vuonna, ja sen taustalla on EU:n yleinen tietosuoja-asetus.

Verohallinto tulkitsee, että suurituloisia koskevan tiedon poimiminen ja luovuttaminen medialle on ylimääräinen palvelu eikä lakisääteinen velvoite, ja siten tietosuoja-asetuksen pohjalta henkilöllä on mahdollisuus vastustaa tietojensa luovuttamista.