Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Helsingin yliopiston koekoirien kotiuttaminen onnistui mutta oli työlästä – osa koirista oli pelokkaita ja kärsi eroahdistuksesta

Koe-eläinkäytössä olleiden koirien kotiuttaminen sujui Suomessa hyvin, selviää Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan tutkimuksesta . Tutkijat seurasivat 16 koe-eläiminä olleen beaglen kotiutusta vuosina 2015–2018.

Kotiutus oli ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja se tehtiin SEY Suomen eläinsuojelun ja Helsingin yliopiston yhteistyönä.

Prosessin alkuvaiheessa koirat opettelivat kotikoirien perustaitoja, ja samalla niitä totutettiin laitoksen ulkopuoliseen maailmaan. Harjoitteluvaihe kesti koirasta riippuen 4–6 kuukautta.

Dosentti Marianna Norring sanoo yliopiston tiedotteessa, ettei totuttamisaika kuitenkaan riittänyt aivan kaikille koirille. Omistajat kertoivat joidenkin koirien olevan pelokkaita ja kärsineen eroahdistuksesta.

– Koekoirien kotiutusprosessi olisi vielä sulavampaa, jos tulevaisuuden koekoirien pitopaikat mahdollistaisivat ulostamis- ja lepoalueiden erottelun, koirilla olisi pääsy ulkoilualueelle, ja niitä ulkoilutettaisiin taluttamalla, Norring kertoo.

Koe-eläinaikanaan koirat olivat eläneet yliopistolla kahdeksan koiran laumoissa 2–8 vuoden ajan. Koiria käytettiin kognitio- ja lääketutkimuksiin, joissa saatiin perustietoa koirien mielestä ja kehitettiin koirille uusi rauhoiteaine.

Tiedot kerättiin haastattelemalla kotiutusprosessiin osallistuneita ja keräämällä tietoa uusilta omistajilta. Uudet omistajat olivat pääosin tyytyväisiä koiriinsa.

Tällä hetkellä Helsingin yliopistolla ei ole koekoiria.