Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna yli sata epäilyä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kaikkiaan viharikosepäilyjen määrä hieman laski

Kiihottamisrikoksista tehtyjen rikosilmoitusten määrä kolminkertaistui viime vuonna verrattuna vuoteen 2018, kertoo Poliisiammattikorkeakoulun viharikollisuutta käsittelevä vuosiraportti . Poliisin tietoon tuli viime vuonna 105 epäilyä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kun vuonna 2018 vastaava määrä oli 34.

Kaikkiaan viharikosepäilyjen määrä kuitenkin laski. Viime vuonna kirjattiin yhteensä 899 rikosilmoitusta, jotka määriteltiin epäillyiksi viharikoksiksi. Vuonna 2018 niitä oli 910.

Raportin mukaan suurin osa viime vuoden viharikosilmoituksista, yhteensä 650, sisälsi etniseen tai kansalliseen taustaan kohdistuvia piirteitä. Näissä tapauksissa yleisin epäilty rikosnimike oli pahoinpitely. Myös muun muassa internetissä tapahtuva nöyryyttäminen, uhkailu ja solvaaminen ovat raportin mukaan lisääntyneet.

– Vaikka poliisin tietoon tulleen viharikollisuuden valossa viharikosten yleisin rikoslaji on yhä pahoinpitely, tilastoissa näkyy sanallisten loukkausten, uhkausten ja häirintätapausten määrän kasvu vuoteen 2018 verrattuna. Yleisimmin nämä rikosilmoitukset koskevat kunnianloukkauksia ja laittomia uhkauksia, Poliisiammattikorkeakoulun tiedotteessa sanotaan.

Etniseen tai kansalliseen taustaan liittyvistä rikosilmoituksista yhdeksässä prosentissa uhrina oli romanitaustainen henkilö. Niissä yleisin rikoslaji oli syrjintärikos.

Sukupuoli-identiteettiin kohdistuvat rikosepäilyt kasvussa

Uskontoon tai vakaumukseen kohdistuvista rikoksista tehtiin ilmoituksia 14 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2018. Vajaassa puolessa tapauksista teko kohdistui islaminuskoon tai muslimeihin.

Raportin mukaan myös uhrin oletettuun tai todelliseen seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun kohdistuvien viharikosten yhteismäärä laski hieman edellisvuodesta. Tässä ryhmässä kuitenkin sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun kohdistuvia rikosepäilyjä ilmoitettiin poliisille enemmän kuin vuonna 2018. Eniten ilmoituksia tehtiin kunnianloukkauksista.

Myös vammaisuuteen liittyvien rikosilmoitusten määrä laski viime vuonna. Niistä vajaa puolet oli epäiltyjä kunnianloukkauksia.