Puola vaatii Gazpromilta miljardisakkoja Nord Stream 2 -putkesta – myös Uniperia sakotetaan

Venäjän ja Saksan yhdistävän kaasuputken rakennustyöt ovat kesken. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Puolan kilpailuviranomainen vaatii Venäjän kaasujätti Gazpromia maksamaan 6,45 miljardin euron sakot rakenteilla olevasta Nord Stream 2 -kaasuputkesta. Viranomaisen mukaan yhtiö on rikkonut Puolan kilpailulakeja ja putken käyttöönotto olisi haitaksi kilpailulle.

Viranomainen määräsi lisäksi 52 miljoonan euron sakot viidelle muulle yhtiölle, jotka ovat mukana hankkeessa. Sakotettujen yhtiöiden joukossa on myös saksalainen energiayhtiö Uniper , josta Fortum on hankkinut enemmistön. Uniper on yksi putkihankkeen rahoittajista.

Puolalaisviranomaisen nettisivun mukaan se vaatii Uniperilta 29,9 miljoonan zlotyn eli noin 6,6 miljoonan euron sakkoja.

Venäjän ja Saksan yhdistävän kiistanalaisen kaasuputken rakennustyöt ovat kesken. Puola, Ukraina, Baltian maat ja Yhdysvallat vastustavat putken rakentamista, koska katsovat sen lisäävän Euroopan riippuvuutta Venäjän energiasta.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki vaati viime viikon EU-huippukokouksessa Saksaa luopumaan putkihankkeesta. Hän vetosi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytykseen perusteena sille, miksi Venäjän kanssa ei kannata tehdä yhteistyötä.

Osakekurssi laskuun

Gazpromin osakekurssi painui laskuun Puolasta tulleen uutisen myötä. Yhtiö sanoi olevansa perustavalla tavalla eri mieltä asiasta ja langetetusta sakosta Puolan kilpailuviranomaisen kanssa.

– Ennennäkemättömän suuri sakko osoittaa halua vastustaa Nord Stream 2 -hanketta kaikin mahdollisin keinoin, yhtiö sanoi.

EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager luonnehti Puolan asettamaa sakon suuruutta "hyvin harvinaiseksi".

Valmistuessaan Itämeren halki kulkeva kaasuputki kaksinkertaistaa Venäjän kaasutoimitukset EU:n suurimpaan talousmahtiin Saksaan.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi keskiviikkona uskovansa, että Gazprom tekee kaiken, minkä pystyy ja kaiken mitä sen täytyy tehdä vastatakseen Puolan ratkaisuun.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut