Terveysrajoitteet ovat yleisin työllistymistä estävä syy Suomen työmarkkinoilla, kertoo Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n Suomea koskeva tutkimusraportti.
OECD:n mukaan terveysrajoitteet koskevat 45:tä prosenttia vailla työtä olevista työikäisistä.
– Muihin OECD-maihin verrattuna suuri osa Suomen työttömistä ilmoittaa huonon terveyden olevan este työllistymiselle. Työtä on jatkettava tilanteen purkamiseksi erityisesti mielenterveyden osalta, järjestön ekonomisti Emily Farchy toteaa tiedotteessa.
Tutkimuksen oli tilannut sosiaali- ja terveysministeriö (STM) yhdessä Kelan kanssa. Asiantuntija Jere Päivinen ministeriöstä arvioi myös, että ihmisten kokemukseen oman terveydentilan heikkoudesta tulee kiinnittää enemmän huomiota.
Hänen mukaansa raportin teemoissa ei ole mukana mitään, mitä ei olisi entuudestaan ollut esillä julkisessa keskustelussa, mutta se vahvistaa aiemmin käsiteltyjä näkökantoja.
– Se keskittyy ihmisen kohtaamiin haasteisiin, ei niinkään ihmisten piirteisiin, joihin usein saatetaan kiinnittää huomiota, Päivinen sanoo STT:lle.
Työllistymistä haittaa valtaosalla useampi kuin yksi syy
Terveysongelmien jälkeen yleisimmät syyt jäädä työelämän ulkopuolelle ovat tulokseton työnhaku ja muusta kuin työnteosta saatavat merkittävät tulot, joille molemmille mitattiin noin 30 prosentin osuus.
Tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista työttömistä kohtaa kerralla useamman esteen työllistymiselle. Lähes 70 prosenttia kertoo vähintään kahdesta ja lähes 40 prosenttia vähintään kolmesta esteestä. Näin ollen vain yhden esteen poistamiseen keskittyminen ei ratkaise työttömyyttä.
Päivinen arvioi, että raportti voi palvella niin sosiaaliturvauudistusta kuin STM:n ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteistä työkykyohjelmaa.
– Toiveemme on, että kun raportti nostaa ryhmien moninaisuutta esille ja millaisia vaihtelevia tilanteita ja tarpeita on, se auttaa ehkä kohderyhmien löytämisessä.
Raportin mukaan runsas neljännes suomalaisista työikäisistä eli 17–64-vuotiaista kohtaa vaikeuksia työmarkkinoilla. Työikäisestä väestöstä 18 prosenttia ei ollut työskennellyt lainkaan tutkimusvuoden aikana, minkä lisäksi yhdeksän prosenttia oli vain heikosti kiinni työmarkkinoilla.
Tutkimus käsitteli vuotta 2017.