Hallituksen sote-ratkaisut valmistumassa pian – aikaa ei ole ministeri Kiurun mukaan hukattavaksi

Saarikon mukaan tavoitteena on saada kokonaisuus mahdollisimman pian valmiiksi. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Susanna Jääskeläinen, Saila Kiuttu / STT

Hallituksen odotetaan lähipäivinä kertovan, millaisia muutoksia se tekee saamiensa lausuntojen pohjalta esitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Neuvoteltavana on useita keskeisiä kysymyksiä, joista eri hallituspuolueissa on ollut matkan varrella isoakin kipuilua.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi eduskunnassa, että aikaa valmistelussa ei ole hukattavaksi.

– Tänään istutaan niin pitkään, että tässä kokonaisuudessa alkavat palaset loksahtaa kohdilleen, hän sanoi torstaina illansuussa ennen kuin neuvotteluja oli jälleen tarkoitus jatkaa.

Keskustan puheenjohtaja ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi, että tavoitteena on saada kokonaisuus mahdollisimman pian valmiiksi, jotta eduskunta saa riittävästi aikaa sen käsittelyyn.

– Paljon on tehty töitä, paljon on vielä jäljellä. Yksityiskohtia hiotaan. Tämä on Suomen historian isoimpia uudistuksia ja koskettaa kaikkien suomalaisten palveluita, niin käytetään se aika, mikä tarvitaan. Toivottavaa on, että ollaan valmiita ihan lähipäivinä, Saarikko muotoili iltapäivällä eduskunnassa.

Rahoitusmalli ja yksityisten rooli nostattivat kritiikkiä

Yksi paljon kritiikkiä nostattanut kohta on uudistuksen rahoitusmalli.

Etenkin isoissa, kasvavissa kaupungeissa katsotaan, että esitetty malli on viemässä niiltä merkittävän määrän verokertymää ja sitä kautta kykyä vastata kehittämis- ja investointitarpeisiin. Hallituspuolueista RKP on ilmoittanut, ettei se voi hyväksyä esitetyn kaltaista rahoitusmallia, koska se johtaisi monilla alueilla leikkauksiin.

Ylen mukaan sopua on haettu siitä, että rahaa menettävien maakuntien tilannetta parannettaisiin. Kun nykyisessä mallissa sekä lisärahan että menetysten määrä olisi enimmillään 150 euroa asukasta kohden, maakunta voisi Ylen mukaan menettää rahaa korkeintaan esimerkiksi 50–100 euroa asukasta kohti tai toisaalta saada jopa enemmän kuin 150 euroa.

Toinen paljon kritiikkiä saanut kohta on yksityisten sote-yritysten rooli, jonka moititaan menevän esityksessä liian ahtaalle.

Kiuru muotoili, etteivät hallituspuolueet ole "lainkaan hajallaan" yksityisten yritysten roolista.

Savonlinnan alueen kysymys on keskustalle vaikea

Savonlinnan seudulla odotetaan suurella mielenkiinnolla hallituksen kantaa siihen, missä Itä-Savon paikka uudessa maakuntajaossa on.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen sanoo STT:lle, että ennakkotietoa ratkaisusta ei ole juuri tihkunut.

Savonlinnassa lähtökohta on ollut, että Itä-Savon sairaanhoitopiirin kunnat tulevat osaksi Pohjois-Savon sote-maakuntaa, kuten hallituksen esityksessä ehdotetaan.

– Se on ainut vaihtoehto säilyttää pieni Savonlinnan keskussairaala ja turvata täällä oleva erikoissairaanhoidon palvelu näiden alueiden ihmisille ja myös ammattikorkeakoulun hoitoalan koulutus. Se on vakaan ja pitkäaikaisen valmistelun tulos, Nousiainen sanoo.

Keskustassa Itä-Savon siirto pohjoiseen on ollut vaikea pala ja siitä on väläytetty jopa hallituskysymystä. Itsekin keskustalainen Nousiainen ei usko, että asia muodostuu sote-linjausten isossa kokonaisuudessa keskustallekaan ylitsepääsemättömäksi.

– Jos keskusta oman aatepohjansa näkökulmasta ajattelee ihmisiä ja heidän tarpeitaan ja on ihmisyysliike, silloin ilman muuta tämän asian pitäisi olla selvä ja tukea meidän näkemystämme.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut