Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STM: Sote-uudistuksen poliittisista linjauksista saatiin sopu – "Nojaa julkiseen järjestäjään, mutta mahdollistaa monituottajamallin"

Sote-ministerityöryhmä on päässyt sopuun sote-uudistuksen poliittisista linjauksista, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM) Twitterissä . Linjaukset esitellään seuraavaksi eduskuntaryhmille.

Ylen tietojen mukaan virkamiehet kirjoittavat sote-paketin puhtaaksi viikonlopun aikana ja se esitellään eduskuntaryhmille alkuviikosta.

– Uudistus nojaa vahvasti julkiseen järjestäjään, mutta mahdollistaa monituottajamallin. Julkinen, yksityinen ja järjestöt toimivat myös jatkossa yhdessä ihmisen parhaaksi. Ihmisten palvelutarpeeseen perustuva rahoitusmalli on oikeudenmukainen ja tasaa terveyseroja, kertoo työryhmään kuuluva keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko Twitterissä .

Hallituksen sote-ministerityöryhmän neuvottelut sote-uudistuksesta jatkuivat tänään koko päivän. Ministerityöryhmä on tehnyt koko tämän viikon pitkää päivää, ja eilen alkaneet neuvottelut venyivät aamuyön puolelle kello kolmeen. Sote-ministerityöryhmä on rukannut sote-esitystä uuteen uskoon saatujen noin 800 lausunnon pohjalta.

STT:n hallituslähteen mukaan tänään auki olleet kysymykset liittyivät pääasiassa rahoitukseen. Lisäksi Etelä-Savon maakunnan tilanne oli vielä auki ja siitä neuvoteltiin tänään.

Työryhmän puheenjohtajana toimivan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan sote-ministerityöryhmä kävi tänään aamulla läpi, millä tavalla tietyt yksityiskohdat saavat kannatusta eri hallituspuolueissa.

Sote-uudistus on aiemmin kaatunut useasti

Sote-uudistuksen tähtäimenä on tälläkin kaudella siirtää sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu kunnilta ja kuntayhtymiltä vahvemmille alueille. Suomeen perustettaisiin 21 itsehallinnollista sote-maakuntaa, jotka vastaisivat ainakin ensi alkuun vain sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen palveluiden järjestämisestä.

Sovun tultua julki Kiuru kiitti kaikkia neuvotteluissa mukana olleita Twitterissä .

– Sote-uudistus otti tänään jälleen tärkeän askeleen eteenpäin. Takana on useita pitkiä iltoja, ja välillä neuvotteluissa on mennyt yöhön asti, hän kirjoitti.

Myös opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoi neuvottelujen olleen pitkällisiä.

– Aika monta päivää ja tuntia meni, lausuntopalautteita on käyty läpi, analysoitu ja käsitelty, muutoksia on neuvoteltu ja hyväksytty. Seuraavaksi eduskuntaryhmien käsittelyyn, hän kirjoitti.

Sote-uudistuksen poliittisille linjauksille on kipeä kaipuu, sillä sote-paketti on tarkoitus saada eduskunnalle vielä tämän vuoden puolella. Vielä ennen eduskunnan käsittelyä lainsäädännön arviointineuvosto antaa siitä arvionsa.

Sote-uudistus on kaatunut jo kahdella edellisellä hallituskaudella.

Rahoitusmalli oli kipukohtana

Sote-esitykseen lausuntoja antaneet tahot kohdistivat kritiikkiä silloisen esityksen rahoitusmalliin. Etenkin isoissa, kasvavissa kaupungeissa katsottiin, että esitetty malli on viemässä niiltä merkittävästi verokertymää ja siten kykyä vastata investointitarpeisiin.

Hallituspuolueista RKP ilmoitti, ettei se voi hyväksyä esityksen kaltaista rahoitusmallia, koska se johtaisi monilla alueilla leikkauksiin. STT:n tietojen mukaan RKP ei ollut kuitenkaan ainut malliin tyytymätön puolue.

Sote-uudistuksella pyritään myös hillitsemään menojen nousua. Rahoitus on monimutkainen kokonaisuus, joten sen tueksi tarvitaan virkamieslaskelmia.

Rahoituksesta on tarkoitus säätää sote-rahoituslailla. Lausunnolla olleen ehdotuksen mukaan rahoitus määräytyisi laskennallisesti osin sote-maakunnan palvelujen tarpeen sekä olosuhdetekijöiden perusteella. Pelastustoimen rahoitukseen vaikuttaisi lisäksi riskikerroin. Valtion rahoitus olisi sote-maakunnille yleiskatteellista. Rahoitusvastuun siirtyessä kunnilta valtiolle on valtion tuloja lisättävä ja kuntien tuloja vastaavasti vähennettävä niiltä pois siirtyvän rahoitusvastuun verran. Tämän takia valtion verotuloja ehdotettiin kasvatettavaksi kiristämällä valtion ansiotuloverotusta.

Jotta kokonaisveroaste ei kasvaisi, velvoitetaan kunnat alentamaan kunnallisveroa.

Vielä ei tiedetä, millaisilla tavoilla saavutetun sovun rahoitusmalli eroaa lausunnoilla olleesta esityksestä.

Itä-Savo haluaa Pohjois-Savoon, mutta kukaan muu ei tunnu sitä sinne haluavan

Lausunnolla ollut lakiesitys lähtee siitä, että sote-maakunnat olisivat alueeltaan nykyisiä maakuntia vastaavia, mutta Uudenmaan maakunnan sekä Itä-Savon sairaanhoitopiiriin kuuluvien kuntien osalta poikettaisiin nykyisestä maakuntajaosta.

Lausunnolle lähteneessä luonnoksessa Etelä-Savon maakunta hajotettaisiin ja Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin kunnat siirtyisivät Etelä-Savon sijaan Pohjois-Savoon.

Keskusta on vastustanut Itä-Savon siirtymistä Pohjois-Savon maakuntaan.

Itä-Savon Sosteri koostuu Savonlinnan lisäksi Rantasalmesta, Sulkavasta ja Enonkoskesta. Itä-Savossa suuri huoli on Savonlinnan sairaalan tulevaisuus. Oletus on, että tulevaisuudessa Etelä-Savon maakunta ei kykene ylläpitämään kahta keskussairaalaa.

Alueiden kannat menevät lausunnoissa ristiin. Itä-Savon sairaanhoitopiiri arvioi lausunnossaan, että paras sote-suunta alueelle olisi Pohjois-Savo, koska siten turvattaisiin Savonlinnan keskussairaalan palvelut. Toiveet siirrosta eivät kuitenkaan näytä saavan tukea naapureilta. Siirtoa vastustavat niin Etelä-Savon Essote-kuntayhtymä kuin Pohjois-Savossa Kuopion kaupunki.

Uudenmaan erillisratkaisuun ollaan tyytyväisiä

STT:n tietojen mukaan Uudenmaan erillisratkaisuun ei ole lausuntojen perusteella tulossa ainakaan suuria muutoksia, sillä Uudenmaan erillisratkaisuun ollaan lausunnoissa pääasiassa oltu tyytyväisiä. Uudellamaalla sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu poikkeaisi muun maan ratkaisusta siten, että Helsingin kaupungille jäisi kuitenkin edelleen niiden järjestämisvastuu. Lisäksi palvelujen järjestämisestä vastaisi Uudellamaalla neljä sote-maakuntaa ja terveydenhuollossa lisäksi Hus-maakuntayhtymä. Terveydenhuollon järjestämisvastuu jakautuisi laissa ja järjestämissopimuksessa määriteltävällä tavalla alueen sote-maakuntien, Helsingin sekä Hus-maakuntayhtymän välillä.