Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erdoganin suosikki johdossa Pohjois-Kyproksen presidentinvaaleissa – toinen kierros tulossa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kannattama ehdokas otti johdon Turkin miehittämän Pohjois-Kyproksen sunnuntaina pidetyissä presidentinvaaleissa. Vaaliviranomaisten mukaan Erdoganin tukema oikeistolainen Ersin Tatar sai äänistä 32,5 prosenttia. Istuva presidentti Mustafa Akinci keräsi vajaan 30 prosentin osuuden.

Vaaleissa on 11 ehdokasta. Kun kukaan heistä ei ole saamassa yli puolta annetuista äänistä, on edessä vaalien toinen kierros 18. lokakuuta.

Akinci oli mielipidemittausten perusteella ennakkosuosikki, mutta hänen pyrkimyksensä löyhentää yhteyksiä Turkkiin on suututtanut Erdoganin.

Vaaleissa on 200 000 äänioikeutettua.

Neuvottelut jumissa

Turkki miehitti vuonna 1974 Pohjois-Kyproksen, ja sen itsenäisyyden on tunnustanut vain Turkki. Tilanne Välimeren itäosassa on jännittynyt, kun Turkki on jatkanut maakaasun etsintöjä Kreikan ja Kyproksen lähivesillä.

Erdogan ilmoitti yhdessä Tatarin kanssa kuluneella viikolla, että Pohjois-Kyproksessa sijaitseva Varoshan rantalomakohde avataan osittain uudelleen. Varosha on ollut hylättynä Turkin miehityksestä lähtien.

Vedon ovat tuominneet Kyproksen tasavalta saaren eteläosassa, Euroopan unioni ja YK, jonka rauhanturvaajat valvovat jakautuneen saaren puskurivyöhykettä. Myös Akinci ja muut presidenttiehdokkaat ovat paheksuneet avaamista ja pitävät sitä Turkin pyrkimyksenä vaikuttaa vaalien tulokseen.

Neuvottelut Kyproksen jälleenyhdistymisestä ovat jumissa muun muassa, koska Turkin sotilaiden poisvedosta ei ole saatu aikaan sopua. Pohjois-Kyproksen talous on kärsinyt pahasti koronakriisistä, joka pysäyttänyt turismin saarelle lähes kokonaan.