Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kolmannes yrityksistä tyytymättömiä hallitukseen epidemian hoidossa, THL: Perheenyhdistämisen kautta saapuneet miehet työllistyvät nopeammin kuin muut pakolaisryhmät

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kolmannes yrityksistä tyytymättömiä hallitukseen epidemian hoidossa

Yritykset ovat selvästi aiempaa tyytymättömämpiä maan hallitukseen koronaepidemian hoidossa.

Kauppakamarien lokakuun kyselyssä kolmannes yrityksistä arvioi, että hallitus on onnistunut epidemian hoidossa melko tai erittäin huonosti. Toukokuussa tyytymättömien osuus oli noin 13 prosenttia.

Yli puolet vastaajista arvioi edelleen, että hallitus on onnistunut epidemian hoidossa hyvin. Keväällä tyytyväisiä oli yli kolme neljäsosaa. Epävarmojen osuus on ennallaan vajaassa kymmenessä prosentissa.

Kyselyyn vastasi lähes 3 000 kauppakamarien jäsenyritystä.

THL: Perheenyhdistämisen kautta saapuneet miehet työllistyvät nopeammin kuin muut pakolaisryhmät

Perheenyhdistämisen kautta Suomeen saapuneet miehet työllistyvät nopeammin kuin muut pakolaisryhmät. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kelan tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa selvisi, että pakolaisten työllistymisessä on eroja sen mukaan, ovatko he saapuneet maahan turvapaikanhakijoina, kiintiöpakolaisina vai perheenyhdistämisen kautta.

Tutkimuksessa seurattiin kaikkien vuosina 2001–2014 Suomeen muuttaneiden pakolaisten työtuloja, työttömyyttä ja perhevapaiden yleisyyttä.

Presidentti Tarja Halonen paljastaa uutuuskirjassa, että häntä pyydettiin YK:n pääsihteerin erityisedustajaksi erään konfliktin ratkaisuun

Presidentti Tarja Halosta pyydettiin kaksi vuotta sitten YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin erityisedustajaksi etsimään ratkaisua "erääseen pitkäaikaiseen ja kuohuttavaan konfliktiin". Halonen kertoo asiasta tuoreessa kirjassa, jossa avataan hänen vaikuttamistyötään kansalaisjärjestöistä presidentiksi.

Minkä maan tilanteesta oli kyse, sitä Halonen ei kerro, koska konfliktin ratkaisu on yhä kesken. Halonen otti pyynnön vakavaan harkintaan, mutta päätyi vastaamaan kieltävästi.

Useissa luottamustehtävissä jatkanut Halonen on muun muassa jäsenenä YK:n pääsihteerin Rauhanvälityksen korkean tason neuvoa-antavassa paneelissa.

Osa koululaisista viettää nyt syyslomaviikkoa

Monissa Suomen kouluissa vietetään tällä viikolla syyslomaa. Opetushallituksen mukaan koulujen syyslomat ajoittuvat tälle ja ensi viikolle.

Joissakin kouluissa syysloma ei kestä kokonaista viikkoa.

Maakuntien pääkaupungeista esimerkiksi Helsingin suomenkieliset koululaiset sekä Tampereen, Turun, Rovaniemen ja Jyväskylän koululaiset lomailevat tällä viikolla. Esimerkiksi Kotkassa, Lahdessa ja Lappeenrannassa lomaa odotellaan vielä ensi viikkoon.

Trumpin kampanja käytti Yhdysvaltain johtavaa terveysasiantuntijaa Faucia mainoksessaan ilman tämän lupaa

Yhdysvaltain terveysviraston pääjohtaja Anthony Fauci kertoo, että presidentti Donald Trumpin vaalikampanja on käyttänyt hänen lausuntoaan virheellisesti. Faucin mukaan kampanjan mainoksessa annetaan virheellisesti ymmärtää, että hän tukisi presidentin tapaa hoitaa koronaviruspandemiaa.

Fauci sanoo, että ei ole koskaan julkisesti tukenut poliittisia ehdokkaita. Faucin mukaan hänen maaliskuiset kommenttinsa on otettu videolle käyttöön ilman hänen lupaansa. Lisäksi ne oli irrotettu kontekstista.

Yhdysvalloissa on määrä järjestää presidentinvaalit noin kolmen viikon päästä. (Lähde: AFP)

EU-maiden ulkoministerit keskustelevat Navalnyi-pakotteista

EU-maiden ulkoministerit keskustelevat tänään Luxemburgissa Venäjää kohtaan mahdollisesti asetettavista pakotteista.

Venäjää vastaan on esitetty asetettavaksi pakotteita, jos se ei tee yhteistyötä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytyksen tutkinnassa. Pakotteita ovat ehtineet jo vaatia julkisesti Saksa ja Ranska.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas on peräänkuuluttanut tapahtumien kulun selvittämistä ja tarvittavien tietojen tarjoamista. Jos näitä ei voida tarjota, Venäjän vastaiset pakotteet ovat Maasin mukaan väistämättömiä.

Trump suuntaa takaisin kampanjakentille

Presidentti Donald Trump lähtee tänään takaisin vaalikentille ja puhuu vaalitilaisuudessa Floridan Sanfordissa. Trump joutui pitämään taukoa kampanjoinnissaan saatuaan koronatartunnan ja jouduttuaan sen takia sairaalaan toissa viikonloppuna.

Trump sai lauantaina lääkäriltään siunauksen lähteä taas kampanjakiertueelle ja puhui samana päivänä kannattajilleen Valkoisen talon parvekkeelta.

Myöhemmin tällä viikolla Trumpin on määrä puhua vaalitilaisuuksissa Pennsylvanian ja Iowan osavaltioissa tiistaina ja keskiviikkona.

Tuoreimpien mielipidemittausten mukaan Trump lähtee uudelle kampanjakierrokselleen takamatkalta, sillä demokraattien Joe Bidenin etumatkaksi arvioidaan koko maan kattavissa kyselyissä 8–12 prosenttiyksikköä.

Yhdysvaltain senaatti alkaa käsitellä Barrettin nimitystä korkeimman oikeuden tuomariksi

Yhdysvaltain senaatti alkaa tänään käsitellä Amy Coney Barrettin nimitystä korkeimman oikeuden tuomariksi. Presidentti Donald Trump ehdotti syyskuussa korkeimman oikeuden tuomariksi arvokonservatiivista Barrettia.

Barrett nousisi korkeimpaan oikeuteen syyskuussa 87-vuotiaana kuolleen Ruth Bader Ginsburgin tilalle.

Presidentin ehdokkaan nimityksestä äänestää republikaanivaltainen senaatti, jonka odotetaan hyväksyvän nimityksen ripeästi. Äänestys asiasta on määrä järjestää loppukuusta.

Talouden Nobel-palkinnon saaja selviää tänään

Tänään selviää, kuka saa tämän vuoden niin sanotun talouden Nobel-palkinnon. Palkinto on viralliselta nimeltään Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi.

Nimi tulee julki aikaisintaan varttia vaille yksi iltapäivällä Suomen aikaa.

Viime vuonna palkinto myönnettiin kolmelle köyhyystutkijalle. Yhdysvaltalaiset Abhijit Banerjee ja Michael Kremer sekä ranskalais-yhdysvaltalainen Esther Duflo ovat tutkineet keinoja vähentää köyhyyttä. Duflo oli vasta toinen nainen, jolle palkinnon historian aikana on myönnetty talouden Nobel.

Lakers sinetöi NBA-mestaruutensa - finaalisarja venyi kuuteen otteluun

Los Angeles Lakers on varmistanut koripallon NBA:n mestaruuden. Ratkaisu tuli kuudennessa finaalisarjan ottelussa, jonka Lakers vei Miami Heatilta luvuin 106–93.

Mestaruuteen tarvittiin neljä voittoa. Altavastaajana pidetty Miami onnistui ottamaan finaaliottelusarjassa kaksi voittoa.

Lakersille mestaruus on 17. kautta aikain.