Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä kehotti Armeniaa ja Azerbaidzhania noudattamaan sovittua tulitaukoa – molemmat syyttivät jälleen toisiaan tulitauon rikkomisesta

Venäjä kehotti maanantaina Armeniaa ja Azerbaidzhania viipymättä noudattamaan lauantaina solmittua tulitaukoa. Armenia ja Azerbaidzhan ovat käyneet pari viikkoa taisteluja kiistellystä Vuoristo-Karabahin alueesta.

– Me odotamme, että molemmat osapuolet noudattavat hyväksyttyjä päätöksiä täsmällisesti, sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Moskovassa armenialaiselle virkaveljelleen Zohrab Mnatsakanjanille.

Viime lauantaina Moskovassa neuvotellussa tulitaukosopimuksessa Armenia ja Azerbaidzhan sopivat vihollisuuksien lopettamisesta, jotta vangit ja taisteluissa kuolleet voitaisiin vaihtaa.

Turkin puolustusministeri Hulusi Akar kehotti maanantaina venäläistä virkaveljeään Sergei Shoigua taivuttelemaan Armeniaa vetäytymään kiistellyltä Vuoristo-Karabahin alueelta, kertoivat turkkilaiset viranomaiset.

Turkin puolustusministeriö sanoi Akarin keskustelleen Shoigun kanssa puhelimitse. Akar oli sanonut, että "oli välttämätöntä, että Armenia lopettaa hyökkäykset ja vetäytyy alueilta, joita se miehittää".

– Turkki on Azerbaidzhanin puolella sen tavoitellessa takaisin omia maitaan, Akar sanoi.

Tykistötulen ääni rintaman molemmilla puolilla

Armenia ja Azerbaidzhan syyttivät jälleen maanantaina toisiaan tulitauon rikkomisesta.

Tykistötulen ääniä oli kuulunut rintamalinjan molemmilla puolilla, kertoivat uutistoimisto AFP toimittaja ja kuvaaja.

Azerbaidzhanin puolustusministeriö syytti armenialaisia tulitauon rikkomisesta ja Azerbaidzhanin armeijan asemiin hyökkäämisestä. Ministeriön mukaan azeriarmeija "tuhosi suuren määrän vihollistaistelijoita", yhden T-72-panssarivaunun ja kolme Grad-raketinheitintä.

Armenian puolustusministeriön tiedottaja Shushan Stepanjan taas kertoi Azerbaidzhanin ampuvan ankaraa tykistötulta eteläisellä rintamalla tulitauon vastaisesti.

– Vihollinen kärsi suuria mies- ja kalustotappioita, Stepanjan sanoi ilman tarkempia yksityiskohtia.

Molemmat maat ovat syyttäneet toisiaan siviilialueiden pommittamisesta ja kaksi viikkoa kestäneiden levottomuuksien lietsomisesta.

Lähes 600 ihmistä on kuollut viime viikkojen taisteluissa, ja heistä ainakin 67 on ollut siviilejä. Luku perustuu osapuolten kertomiin tietoihin kuolemantapauksista.