Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK: Luonnonkatastrofien määrä liki kaksinkertaistunut vuoden 2000 jälkeen, ilmastonmuutos pääsyyllinen

Ilmastonmuutos on pääsyyllinen siihen, että luonnonkatastrofien määrä on lähes kaksinkertaistunut vuoden 2000 jälkeen, YK:n katastrofiriskien hallintavirasto UNDRR kertoo uudessa raportissaan.

Vuosina 2000–2019 suuria katastrofeja tapahtui 7 348 kappaletta, mikä on miltei kaksi kertaa enemmän kuin edeltävien 20 vuoden aikana, jolloin niitä oli 4 212.

Tällä vuosisadalla katastrofit ovat tappaneet yli 1,2 miljoonaa ihmistä ja maksaneet maailmantaloudelle yli 2,5 biljoonaa euroa eli 2,5 tuhatta miljardia euroa.

Huomattavasti ovat lisääntyneet ilmastoon liittyvät katastrofit, kuten sään ääri-ilmiöt. Niihin kuuluvat muun muassa tulvat, kuivuuskaudet ja myrskyt. Erityisen kuolettavia ovat olleet lämpöaallot.

– Olemme ehdoin tahdoin tuhoisia. Se on ainoa johtopäätös, jonka voi vetää viimeisen 20 vuoden katastrofeja tarkastelemalla, viraston johtaja Mami Mizutori kertoi etätiedotustilaisuudessa.

Mizutorin mukaan hallitukset eivät ole tehneet tarpeeksi töitä ilmastovaarojen ehkäisemiseksi. Hän lisäsi, että tuleviin katastrofeihin on varauduttava paremmin.

– Todennäköisyydet ovat meitä vastaan, kun emme usko tiedettä ja varhaisia varoituksia ja jätämme väliin toimia ennaltaehkäisyssä, ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja katastrofiriskien hallinnassa, hän sanoi.

Suurin osa katastrofeista Aasiassa

Raportti perustuu katastrofitapahtumista koottuun tietokantaan, johon kirjataan sellaiset tapahtumat, jotka tappavat yli kymmenen ihmistä, vaikuttavat yli sataan ihmiseen tai johtavat hätätilan julistamiseen. Luonnonkatastrofeihin ei lasketa sellaisia, jotka johtuvat suoraan ihmisen toiminnasta. Myöskään koronaviruspandemian kaltaiset biologiset vaarat eivät ole mukana raportin arvioissa.

Mukaan lasketuista katastrofeista hieman yli kolmetuhatta tapahtui Aasiassa, 1 800 Amerikoissa ja 1 200 Afrikassa. Yksittäisistä maista katastrofeja kirjattiin eniten Kiinassa (577) ja Yhdysvalloissa (467).

Kuolettavin luonnonkatastrofi kuluneiden 20 vuoden aikana oli tapaninpäivän tsunami vuonna 2004, joka tappoi yli 226 000 ihmistä. Haitin maanjäristys vuonna 2010 taas vei hengen noin 222 000 ihmiseltä.