IS: Pääjohtajan mukaan THL halusi tiedottaa kansalaisille maskien käytöstä jo keväällä, ministeriö torjui aikeet

Tervahaudan mukaan THL:n ajatuksena oli antaa yleisölle ainakin tarkennettua lisäinformaatiota siitä, millainen merkitys maskeilla on toisten suojaamisen kannalta ja mitkä olisivat hyödyllisimmät käyttötilanteet. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Lassi Lapintie / STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että THL:llä oli ajatuksena jakaa kansalaisille tietoa kasvomaskien käytöstä keväällä. THL olisi halunnut jakaa yleisölle laajemmin tietoa maskien käytön merkityksestä ja oikeaoppisesta käytöstä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ei kuitenkaan pitänyt tätä tarpeellisena ja käytännössä esti tiedotuksen, lehti kirjoitti maanantaina.

– Meillä olisi ollut ajatuksia antaa yleisölle ainakin tarkennuttua lisäinformaatiota siitä, millainen merkitys maskeilla on toisten suojaamisen kannalta ja mitkä olisivat hyödyllisimmät käyttötilanteet, Tervahauta kertoo IS:lle.

THL:n aikeissa ei siis ollut kyse varsinaisesta maskisuosituksesta, Ilta-Sanomat kirjoittaa. STM linjasi, että mahdolliset maskisuositukset annetaan yhdessä eikä THL tekisi sitä erikseen.

Tervahauta kommentoi asiaa maanantaina illalla myös Helsingin Sanomille .

– Miten nyt sanoisi... maskiasia ehkä poikkesi muusta viestinnästä jostain syystä. Se tuntui erityisesti olevan asia, josta ei katsottu aiheelliseksi sen enempää ääntä pitää, Tervahauta kuvaili HS:lle ministeriön kevään linjauksia.

STM: Tärkeä jakaa tietoa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa

Ministeriön virkamiesjohdosta ei vastattu STT:n kommenttipyyntöön maanantaina illalla.

Ilta-Sanomien uutisen tultua julki ministeriön Twitter-tilillä kerrottiin, että "toisin kuin julkisuudessa on väitetty, STM on jo huhtikuun alussa viestinyt kasvomaskien turvallisesta käytöstä" Työterveyslaitoksen kautta.

– STM:lle on ollut tärkeää jakaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tietoa myös kasvomaskien käyttöön liittyen, Twitter-viestissä kirjoitetaan.

Työterveyslaitos (TTL) on työhyvinvoinnin edistäjä, joka on ohjeistanut työpaikkoja koronaviruspandemian ehkäisyssä.

Huhtikuussa STM itse tiedotti , etteivät ministeriö tai THL anna ohjeistusta tai yleistä suositusta käyttää hengityssuojaimia tai kangasmaskeja julkisella paikalla liikuttaessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut