Tarton rauhansopimuksen allekirjoittamisesta on kulunut 100 vuotta – Suomi sai Petsamon, mutta ei haluamiaan Repolan ja Porajärven kuntia

Tarton rauhansopimuksen myötä Suomi oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin, luonnehtii Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Tänään on kulunut tasan sata vuotta siitä, kun Suomi ja Neuvosto-Venäjä allekirjoittivat Tartossa rauhansopimuksen. Se astui voimaan 31. joulukuuta 1920.

Rauhansopimuksessa sovittiin maiden välisestä rajasta. Neuvottelujen tuloksena Suomi sai Petsamon, mutta ei haluamiaan Repolan ja Porajärven kuntia.

Vaikka Suomi ei saanutkaan kaikkia haluamiaan maa-alueita, se sai enemmän maata kuin mitä se oli koskaan saanut. Suomi oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin historiansa aikana, luonnehti Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva STT:n hiljattain julkaistussa haastattelussa.

Rajojen lisäksi rauhansopimuksessa sovittiin muun muassa talouteen liittyvistä kysymyksistä.

Tarton rauhan 100-vuotispäivän kunniaksi valtioneuvosto järjestää tänään seitsemän historioitsijan keskustelun, jota pääsee seuraamaan suorana kello 13 alkaen osoitteessa: https://youtu.be/7tiOq69flEs.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut