Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koko maahan laaja etätyösuositus, leviämisvaiheessa suositellaan yleisötilaisuuksien kieltämistä – lue hallituksen uudet koronasuositukset alueille tästä

Hallitus linjasi torstaina sekä valtakunnallisista että alueellisista suosituksista koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Suosituksista tehdään periaatepäätös valtioneuvoston yleisistunnossa ensi viikolla.

Hallitus piti torstaina tiedotustilaisuuden uusista suosituksista. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan Suomen koronatilanne on vakava. Kiurun mukaan rajoitustoimia on edelleen tehostettava, jotta suomalaiset voisivat olla turvassa.

Suurin osa sairaanhoitopiireistä on yhä epidemian suhteen perustasolla. Epidemian kiihtymisvaiheessa ovat Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta. Lisäksi Vaasan sairaanhoitopiiri on jo koronan leviämisvaiheessa.

Uusia suosituksia yleisötilaisuuksiin

Hallitus suosittaa, että koronaepidemian kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla sisätiloissa tapahtuvien yleisötapahtumien osallistujamäärä rajataan puoleen, eli paikat täytetään 50 prosenttisesti. Leviämisvaiheessa olevilla alueilla yleisötilaisuudet suositellaan tarvittaessa kiellettäviksi.

Asiasta kertoi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) hallituksen tiedotustilaisuudessa. Saarikko jatkoi, että kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla hallitus suosittaa välttämään yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia. Leviämisvaiheessa raja on 10 henkilöä. Päätökset rajauksista tekevät alueelliset viranomaiset.

Julkisten tilojen osalta kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla julkisten tilojen asiakasmäärä suositellaan rajaamaan 50 prosenttiin normaalista asiakasmääristä. Jos maakunta on leviämisvaiheessa, julkiset tilat voidaan alueen harkinnan mukaan tarvittaessa sulkea.

Saarikon mukaan on kuitenkin järkevää, että esimerkiksi kirjastot voitaisiin pitää auki läpi koronakriisin.

Kiihtymisvaiheessa olevien alueiden korkeakouluille suositellaan siirtymistä etäopetukseen, huomioiden välttämättömät lähiopetuksen tarpeet.

Rajoituksia aikuisten ryhmäliikuntaan

Epidemian kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla aikuisten ryhmäharrastustoimintaa sisätiloissa suositellaan keskeytettäviksi korkean tartuntariskin tilanteissa. THL:n johtaja Mika Salmisen mukaan korkean riskin tilanteita voivat olla harrastukset, joissa on tiivis fyysinen kontakti tai voimakasta äänenkäyttöä. Harkintaa asiassa tekevät aluehallintovirastot.

Annika Saarikon mukaan korkean riskin lajeja voivat tyypillisesti olla sisällä harrastettavat joukkueurheilulajit, joissa fyysisiä kontakteja ei voida välttää.

OKM:n kansliapäällikkö Anita Lehikoisen mukaan paljon ratkaisevat käytettävissä olevat tilat, eli mahdutaanko tiloissa harrastamaan liikuntaa riittävän väljästi.

Laaja valtakunnallinen etätyösuositus

Opetusministeri- ja kulttuuriministeri Li Andersson painotti käsihygieniaan, väljyyttä ja maskien käyttösuositusten noudattamista kouluissa. Etäopetukseen siirtymistä suositellaan alueellisen harkinnan mukaan. Toisella asteella suositellaan siirtymistä etäopetukseen leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) mukaan julkiselle sektorille tulee laaja etätyösuositus. Kaikille julkisen hallinnon työntekijöille suositellaan etätyötä.

Hallitus suosittelee vastaavaa laajaa etätyötä myös yksityisille työnantajille. Lähi- ja etätyön yhteensovittamisen arviointi tapahtuu työpaikoilla. 

Saarikko: toimivalta alueiden viranomaisilla

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi, että toimivalta taudin leviämisen estämisessä on kunnilla, sairaanhoitopiireillä ja aluehallintovirastoilla.  Epidemian toinen vaihe on Saarikon mukaan käsillä.

– Hallituksen nyt antamat suositukset ovat työkalupakun käyttöohjeita aluehallintovirastoille, mitä voidaan ottaa käyttöön yksittäisissä kunnissa tai maakunnissa.

– Erityisen tärkeää on estää taudin leviäminen hoivakotien ja terveyskeskusten vuodeosastojen asukkaisiin, Saarikko lisäsi.

Saarikko vetosi lisäksi nuoriin, jotta nämä jaksaisivat noudattaa koronasuosituksia- ja ohjeita.

Katso kaikki hallituksen suositukset tästä.