Venäjä vetäytyi neuvotteluista, joissa on selvitelty Ukrainassa pudotetun matkustajakoneen tuhon syytä

Malaysia Airlines -yhtiön lento MH17 ammuttiin alas 17. heinäkuuta 2014, ja kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Hollanti ja Australia kritisoivat Venäjän päätöstä vetäytyä neuvotteluista, jotka koskevat maan osuutta matkustajakoneen pudottamisessa Ukrainassa vuonna 2014. Hollanti, Australia ja Venäjä ovat vuodesta 2018 saakka käyneet keskusteluja, joiden pyrkimyksenä on ollut selvittää koneen tuhon syytä.

Malaysia Airlines -yhtiön lento MH17 ammuttiin alas 17. heinäkuuta 2014, ja kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat. Kuolonuhreista 196 oli hollantilaisia ja 38 australialaisia.

Venäjä ilmoitti torstaina vetäytyvänsä maiden välisistä keskusteluista valittaen "häijyjä" yrityksiä syyllistää Venäjää asiassa, kuten sitä, että Venäjä on viety Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen asiassa.

Hollannin johtaman rikostutkinnan mukaan koneen pudotti Itä-Ukrainan kapinallisalueelta laukaistu Buk-ilmatorjuntaohjus. Tutkijat katsovat, että ohjuslavetti kuului Venäjän asevoimille. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa tapahtumaan eikä ole myötävaikuttanut tutkimuksiin.

Ukraina: Venäjä pelkää, että totuus paljastuisi

Australian ulkoministeri Marise Payne ilmoitti perjantaina olevansa syvästi pettynyt Venäjän ratkaisuun vetäytyä keskusteluista.

– Kehotamme Venäjää palaamaan neuvotteluihin välittömästi, Payne sanoi lausunnossaan.

Hollannin pääministeri Mark Rutte totesi, että päätös on erityisen tuskallinen uhrien omaisille. Ukrainan ulkoministeri ilmoitti lausunnossaan Venäjän ratkaisun kertovan paljon Venäjän kokemasta pelosta, että paljastuisi totuus, mitä tapahtui koneen putoamispäivänä Itä-Ukrainassa.

Hollannissa alkoi maaliskuussa oikeudenkäynti koneen alasampumisesta. Syytteessä on kolme Venäjän kansalaista sekä yksi ukrainalainen. Nelikko toimi tapahtuma-aikaan Itä-Ukrainan kapinallisten riveissä. Kenenkään heistä ei epäillä olevan ohjuksen varsinainen laukaisija.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut