Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entinen kirkkoherra tuomittiin toimittaja-kirjailija Jessikka Aron vainoamisesta – oikeuden mukaan motiivina olivat Aron artikkelit Venäjän informaatiovaikuttamisesta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut entisen kirkkoherran ehdolliseen vankeusrangaistukseen toimittaja-kirjailija Jessikka Aron vainoamisesta ja tutkijaan kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta.

Oikeuden mukaan Juha Molari, 56, vainosi Aroa yli kahden ja puolen vuoden ajan vuosina 2015–2017. Hän kirjoitti Arosta blogiinsa ja MV-julkaisuun yhteensä yli 40 kirjoitusta, jotka oikeuden mukaan olivat valheellisia ja halventavia.

– Molarin Aron henkilöön kohdistama halventava ja asiaton arvostelu on ollut sen saaman julkisuuden, toistuvuuden ja jatkuvuuden johdosta sekä intensiivistä että poikkeuksellista, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan Molarin toiminnan motiivina olivat Aron Venäjän informaatiovaikuttamisesta kirjoittamat artikkelit. Vainoaminen aiheutti Arolle pelkoa ja ahdistusta, oikeus toteaa.

Myös tutkijaan kohdistunut törkeä kunnianloukkaus kesti yli kaksi vuotta vuosina 2014–2017. Oikeuden mukaan Molari esitti yhteensä seitsemässä blogikirjoituksessa ja MV-julkaisun artikkelissa tutkijasta valheellisia tietoja ja vihjauksia sekä halvensi tätä.

– Käräjäoikeudelle tapahtumainkulku näyttäytyy sellaisena, että kun Molarin asia-argumentit on käytetty loppuun tai hän on turhautunut siihen, että keskustelun suunta ei muutu hänen toivomallaan tavalla, hän on ottanut käyttöönsä valheelliset, vihjailevat ja loukkausta aiheuttavat halventavat väitteet.

Oikeus toteaa, että koska Molarin MV-julkaisussa julkaistuja kirjoituksia luettiin paljon, kunnianloukkaukset levisivät laajalle.

Tuomitun mukaan kyse yhteiskunnallisesta keskustelusta

Molari kiisti syytteet kokonaisuudessaan. Hän kiisti aiheuttaneensa Arolle pelkoa tai ahdistusta ja katsoi, etteivät kirjoitukset olleet vainoamista.

– Molari on osallistunut kirjoituksillaan yhteiskunnalliseen keskusteluun tärkeästä aiheesta, ja suurin osa kirjoituksista oli reagointeja sille, mitä asianomistaja Aro on julkisessa toiminnassaan väittänyt Molarin toiminnasta tai MV-lehdestä, Molarin vastauksessa sanotaan.

Yhtä lailla Molari kiisti tutkijaan kohdistuneen rikoksen. Hän sanoi, ettei ollut esittänyt tästä valheellista tietoa tai halventanut tätä.

Molari tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hänet määrättiin maksamaan Arolle korvauksina yli 25 000 euroa ja tutkijalle liki 13 000 euroa.

STT käyttää jutussa tuomitun nimeä, koska hän on itse aktiivisesti julkaissut tuomion syynä olevia väitteitään.