Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Armenia ja Azerbaidzhan syyttävät toisiaan uusimman tulitauon rikkomisesta

Armenia ja Azerbaidzhan syyttävät toisiaan tuoreen humanitaarisen tulitauon rikkomisesta kiistellyn Vuoristo-Karabahin alueella.

Tulitauko oli ehtinyt olla voimassa vain hetken, ennen kuin Armenia esitti syytöksensä Twitterissä . Azerbaidzhanin puolustusministeriö taas kertoi omasta syytöksestään Facebookissa .

Tulitauko tuli voimaan keskiyöllä paikallista aikaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Armenian puolustusministeriön edustaja Shushan Stepanjan väittää tviitissään Azerbaidzhanin aloittaneen tykistötulen Vuoristo-Karabahissa jo neljä minuuttia keskiyön jälkeen ja ampuneen tykistötulta lähes kolmen tunnin ajan.

Lisäksi Azerbaidzhanin väitetään ampuneen etelän suuntaan raketteja noin puolen tunnin ajan.

Azerbaidzhan taas sanoo Armenian ampuneen tykistötulta Jebrailin kaupungin ympäristöön ja Araz-joen varrella oleviin kyliin ja azeriarmeijan "toteuttaneen tarvittavia vastatoimia".

Lähes kolme viikkoa taisteluja

Armenia ja Azerbaidzhan ilmoittivat lauantai-iltana sopineensa humanitaarisesta tulitauosta. Puoliltaöin alkanut tulitauko alkoi Suomen aikaa lauantain puolella iltayhdeltätoista.

Molempien maiden ulkoministeriöt julkistivat asiaa koskevat yhtäpitävät lausunnot.

Maat ovat taistelleet lähes kolme viikkoa kiistellystä Vuoristo-Karabahin alueesta. Virallisten, joskin epätäydellisten tietojen mukaan taisteluissa on kuollut yli 700 ihmistä.

Ilmoitus humanitaarisesta tulitauosta tuli sen jälkeen, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov oli puhunut puhelimessa Armenian ja Azerbaidzhanin ulkoministerien kanssa.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Lavrov oli painottanut "tarvetta noudattaa tarkasti" Moskovassa viikko sitten sovittua tulitaukosopimusta. Ministeriö sanoi myös ulkoministerien vakuuttaneen, että on tärkeää aloittaa "todelliset" neuvottelut Vuoristo-Karabahin konfliktin ratkaisemiseksi.

Siviileihin kohdistuneita iskuja

Molemmat maat kertoivat ennen tulitauon julistamista siviileihinsä kohdistuneista sotatoimista.

Azerbaidzhan presidentti Ilham Alijev uhkasi lauantaina maansa kostavan Armenialle aamuöisen ohjusiskun Ganjan kaupunkiin. Azerbaidzhanin valtakunnansyyttäjän toimiston mukaan iskussa kuoli ainakin 13 siviiliä, ja ainakin 40 ihmistä haavoittui.

Alijev luonnehti iskua "sotarikokseksi". Hän myös sanoi, että Azerbaidzhan valloittaa Vuoristo-Karabahin ajamalla Armenian joukot pois "kuin koirat".

Isku tuhosi useita asuinrakennuksia 300 000 asukkaan Ganjassa, johon osui ohjus myös kuusi päivää sitten. Tuolloin kymmenen siviiliä kuoli.

Aiemmin Azerbaidzhanin armeija oli ampunut tykistötulta kiistellyn Vuoristo-Karabahin alueella sijaitsevaan Stepanakertin kaupunkiin. Armenian kansallisen uutistoimiston Armenpressin mukaan läheisessä Shoshin kylässä haavoittui siviileitä.

Armenpress kertoi myös, että azeriarmeijan miehittämättömät lennokit tuhosivat Armenian puolella armeijan rakennuksia ja vahingoittivat myös siviili-infrastruktuuria.