Vaasalaisessa hoivakodissa lähes kaikilla asukkailla koronavirustartunta – Suomessa on todettu 131 uutta koronavirustartuntaa

Kaikkiaan Suomessa on varmistunut runsaat 13 400 koronatartuntaa. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Minna Pulli, Henrietta Nyberg / STT

Vaasan Sundomissa sijaitsevassa Kårkullan hoivakodissa lähes kaikilla asukkailla on todettu koronavirustartunta. Hoivakodissa on kaikkiaan yhdeksän asukasta, ja heistä kahdeksalla on todettu tartunta, vahvistaa STT:lle Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

Myös hoivakodin henkilökunnalla on todettu koronavirustartuntoja. Työntekijöitä on 18, ja heistä yhdeksällä on todettu tartunta. Yhteensä tartuntoja on todettu 17. Tartuntaryppäästä uutisoi ensin sanomalehti Ilkka-Pohjalainen .

Sitä, kuinka koronavirus on hoivakodissa päässyt leviämään, ei tiedetä varmuudella.

– Meillä Vaasassa tautia on ollut runsaasti ja on varsin odotettavaa, että jossain vaiheessa tällainen asia tapahtuu. Onko kyseessä sitten ollut omainen vai onko kyseessä ollut työntekijä, sitä on vaikea sanoa, Kaukoranta toteaa STT:lle.

Sairaalassa on yksi hoivakodin asukas, Kaukorannan mukaan hänen tilansa ei ole kriittinen. Muut hoivakodin asukkaat voivat Kaukorannan mukaan hyvin ja heitä hoidetaan heidän omissa huoneissaan.

Tartunnat saatu rajattua yhteen hoivakotiin

Ensimmäiset tartunnat todettiin hoivakodissa tiistaina. Koko yksikkö asetettiin silloin karanteeniin.

Nyt ilmennyt hoivakodin tartuntarypäs on Kaukorannan mukaan saatu rajattua yhteen yksikköön.

– Henkilökunta ei ole ollut muualla töissä, eivätkä myöskään ne henkilöt, jotka ovat tulleet korvaamaan tätä karanteeniin asetettua henkilökuntaa. He eivät tee työtä muissa hoitokodeissa, Kaukoranta sanoo.

Vaasan hoivakodeissa on jo aiemmin annettu ohjeistus vierailuiden vähentämisestä. Myös koronavirustesteihin hakeutumista jo pienten oireiden perusteella on Kaukorannan mukaan korostettu.

Vaasan sairaanhoitopiirissä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomen ylivoimaisesti suurin koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku. Vaasassa on 348,0 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden, kun ilmaantuvuusluku esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella on 83,0 tartuntatapausta.

Vaasan koronavirustartuntamäärät lähtivät jyrkkään nousuun noin kaksi viikkoa sitten. Tartuntaryppäät saivat alkunsa opiskelijatapahtumista.

Ilmaantuvuusluvussa suuria alueellisia eroja

Suomessa on tänään raportoitu 131 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Kahden viikon aikana on raportoitu 2 886 tartuntaa, mikä on 1 328 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Myös eilen ja perjantaina koronatartuntoja raportoitiin alle 200, kun koko alkuviikon ajan uusia tartuntoja raportoitiin päivittäin yli 200 kappaletta. Esimerkiksi tiistaina luku oli päälle 280.

Kaikkiaan Suomessa on varmistunut 13 424 koronatartuntaa. Koronaviruksen ilmaantuvuusluku Suomessa on nyt 14 vuorokauden ajalta 49,8 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden. Luku on laskenut hieman eilisestä.

Koronan ilmaantuvuudessa alueittain on edelleen suuria eroja. Vaasan ilmaantuvuusluku on suurin, kun taas Kainuun ilmaantuvuusluku on THL:n mukaan tällä hetkellä pyöreä nolla. Toiseksi pienin ilmaantuvuusluku on Kymenlaakson 4,3 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemantapauksia oli perjantaihin mennessä tiedossa 351. Sairaalahoidossa oli perjantaina 56 ihmistä, joista kuusi tehohoidossa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut