Poliisi epäilee metsästäjän ampuneen vahingossa maastopyöräilijän Urho Kekkosen kansallispuistossa Lapin Savukoskella. Lapin poliisilaitos kertoo saaneensa eilen kello 11 aikaan ilmoituksen, jonka mukaan metsästäjän laukaus oli osunut pyöräilijään.
Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Marko Ijäs sanoo STT:lle, että tietoa tapahtuneesta on vielä suhteellisen vähän. Hän kertoo, että kansallispuistossa metsästys on sallittua muun muassa paikkakuntalaisen oikeudella. Tässä tapauksessa metsästäjällä on Ijäksen mukaan ollut luvat kunnossa.
– Henkilö on ollut yksin lintumetsällä. Laukaus on ammuttu kiväärillä, Ijäs sanoo.
Metsästämässä ollutta miestä ei ole vielä kuulusteltu, eikä Ijäs lähde tässä vaiheessa tarkemmin avaamaan tilannetta tai kerro, minkä ikäinen metsällä ollut mies on.
– Poliisi ei tällä hetkellä epäile, että tekoon liittyisi tahallisuutta, Ijäs toteaa.
Kyseessä oli jo toinen kuolemaan johtanut metsästysonnettomuus tänä syksynä. Viime viikon lauantaina metsästysseurueeseen kuulunut mies kuoli Kuusamossa, kun tyhjäksi luultu ase laukesi vahingossa sisätiloissa.
Viranomaisapu ei ehtinyt paikalle
Tapahtumapaikka on Urho Kekkosen kansallispuistossa, Kemihaaran ja Korvatunturin välisellä alueella. Pääkaupunkiseudulta kotoisin ollut 30-vuotias pyöräilijä kuoli poliisin mukaan vammoihinsa tapahtumapaikalla.
Surmansa saanut oli pyöräilemässä neljän muun ihmisen kanssa. Haavoittunutta lähimpänä olleet antoivat hänelle ensiapua. Seurueen muihin pyöräilijöihin ei poliisin tietojen mukaan kohdistunut välitöntä vaaraa.
Paikalta soitettiin heti hätäkeskukseen, mutta hoitohenkilökunta ei Ijäksen mukaan ehtinyt paikalle syrjäiseen paikkaan ennen kuin uhri kuoli.
Metsästäjää epäillään nykytietojen valossa törkeästä kuolemantuottamuksesta. Rikosnimikkeet saattavat muuttua esitutkinnan aikana. Asianomaisia tai silminnäkijöitä ei ole vielä ehditty kuulla.
Törkeästä kuolemantuottamuksesta vähimmäisrangaistus on rikoslain mukaan vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta.
Pyöräilijät olivat merkityllä ulkoilureitillä
Urho Kekkosen kansallispuiston järjestyssäännön mukaan metsästys on sallittu retkeilijöiden suosimassa kansallispuistossa paikallisille asukkaille kotikuntansa alueella. Ulkopaikkakuntalaisille ei myönnetä metsästyslupia kansallispuistoon.
Lisäksi järjestyssäännössä kerrotaan, että saamelaisilla on alkuperäiskansana oikeus harjoittaa kansallispuistossa kulttuurimuotoonsa kuuluvia perinteisiä elinkeinoja kuten poronhoitoa, kalastusta ja metsästystä.
Pyöräily puistossa on sallittu maastoon merkityillä ulkoilureiteillä ja erikseen järjestyssäännössä määritellyillä reiteillä. Lumipeitteisenä aikana pyöräily on sallittu kaikkialla muualla, paitsi huolletuilla laduilla.
– Pyöräilijät ovat tässä tapauksessa olleet maastoon merkityllä ulkoilureitillä, Ijäs sanoo.
Ulkopuolisen kuolemaan johtaneet onnettomuudet harvinaisia
Ulkopuolisen kuolemaan johtaneet metsästysonnettomuudet ovat erittäin harvinaisia, kertoo julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta STT:lle.
Metsästysonnettomuuksia tapahtuu hänen mukaansa vuosittain noin 10–20, mutta kuolemaan johtavia onnettomuuksia ei satu joka vuosi.
– Ne ovat yleensä vahingonlaukauksia, joissa saman metsästysporukan jäsen saa osuman. Esimerkiksi liukastumisia ja kaatumisia, joissa ase vahingossa laukeaa, Härkönen sanoo.
Härkönen ei äkkiseltään muista yhtään tapausta, jossa metsästysporukan ulkopuolinen henkilö olisi joutunut kuolemaan johtaneen metsästysvahingon kohteeksi.
– Harvinainen tilanne. Otan osaa molempien puolesta, Härkönen sanoo.
Ihmiset ovat liikkuneet korona-aikana paljon luonnossa.
– Voisin kuvitella, että metsästäjien ja muiden luonnossa liikkuvien kohtaamisia on tapahtunut tavallista enemmän. Muistuttaisin, että maltti on aina valttia aseen kanssa. Aseen kanssa täytyy olla todella tarkkana ja pitää olla varma siitä, mitä ampuu kun ampuu, Härkönen muistuttaa.
Härkönen toteaa, että kiväärillä linnustuksessa voi käydä niinkin, että luoti päätyy paljon näköetäisyyttä pidemmälle. Etenkin, jos laukaus ammutaan yläviistoon. Hän ei ota kantaa siihen, mitä nyt esillä olevassa tapauksessa on tapahtunut, vaan puhuu asiasta yleisellä tasolla.
– Kiväärin luoti voi lentää kilometrejäkin, jos se ammutaan yläviistoon. Haulikon kantama taas on lyhyt, eikä sen laukaus ole kovin pitkälle tappava, Härkönen sanoo.
Rikoskomisario Ijäksen mukaan poliisilla on tiedossaan metsästäjän ja ammutun pyöräilijän välinen välimatka, mutta hän ei kommentoi asiaa julkisuuteen tässä vaiheessa.
Kaikkien metsästäjien on pakko käydä läpi turvallista aseen käsittelyä osana metsästäjätutkintoa. Luvallista metsästystä ei saa harjoittaa ilman metsästäjätutkinnon suorittamista.