Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä rajoitetaan marraskuussa yli 20 hengen yleisötilaisuuksia – Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä rajoitukset koskevat yli 50 hengen tilaisuuksia

THL ja STM pitivät torstaina katsauksen koronatilanteesta. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä / STT

Marraskuussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueilla yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronatartuntoja.

Yli 20 hengen tilaisuuksia siis saa järjestää, jos vain noudattaa ohjeita.

Marraskuussa Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla ohjetta on noudatettava yli 50 hengen tilaisuuksissa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki asiasta päätökset torstaina.

Lokakuussa velvoite noudattaa ohjeita on koskenut yli 50 hengen yleisötilaisuuksia lukuun ottamatta pääkaupunkiseudun isoja kuntia, joissa ohjeita on täytynyt noudattaa yli 20 hengen tilaisuuksissa 19. lokakuuta alkaen. Marraskuussa tiukemmat rajoitukset laajenevat siis koko Uudellemaalle ja Kanta-Hämeeseen.

Järjestäjien pitää turvata turvavälit

THL:n ja OKM:n ohjeessa edellytetään muun muassa, että sairaana ei saa osallistua tilaisuuteen ja osallistujien tai seurueiden välillä on oltava mahdollisuus 1–2 metrin turvaväleihin.

Lisäksi järjestäjän pitää ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen. Järjestäjä voi epidemiatilanteen mukaan myös suositella kasvomaskin käyttöä.

Aluehallintovirasto muistuttaa, että tilaisuuden järjestäjä vastaa tilaisuuden turvallisista järjestelyistä ja ohjeiden soveltamisesta. Järjestäjän täytyy tarvittaessa rajoittaa tilaisuuteen osallistujien määrää, jotta riittävät turvaetäisyydet voidaan pitää.

– Jos osallistujien turvallisuutta ei voida varmistaa, tilaisuutta ei pidä järjestää, aluehallintovirasto sanoo tiedotteessa.

Aluehallintoviraston ohjeet eivät koske yksityistilaisuuksia kuten perhejuhlia. Alueellisesti voi kuitenkin olla voimassa suosituksia muun muassa yksityistilaisuuksien rajoittamisesta.

Tartuntojen määrän nousu näyttää loiventuneen

Suomessa on raportoitu 184 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahdessa viikossa on raportoitu 2 910 tartuntaa, mikä on 944 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Tartuntojen määrän nousu näyttää loiventuneen viimeisimmän viikon aikana. Positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista näytteistä on laskenut valtakunnallisesti edelliseen viikkoon verrattuna, kertoo THL.

Raportoitujen tartuntojen määrä on laskenut viimeisimmän viikon osalta 288:lla verrattuna edeltävään viikkoon.

Positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista näytteistä on laskenut valtakunnallisesti edelliseen viikkoon verrattuna. Positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä on 1,4 prosenttia.

Koronatilannetta avattiin tänään THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.

Valtaosa viime viikon tartunnoista alle 50-vuotiailla

Viime viikolla raportoiduista tapauksista noin 80 prosenttia oli todettu alle 50-vuotiailla ja lähes puolet alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista on alle kymmenen prosenttia, ja yli 70-vuotiaiden osuus on hyvin pieni.

Lähestulkoon kaikki tuoreet tartunnat olivat peräisin kotimaasta. Alle viisi prosenttia viime viikon tartunnoista oli peräisin ulkomailta.

Tartunnan lähde on jäänyt valtakunnan tasolla epäselväksi noin puolessa tartunnoista. Tartunnoista kolmannes todettiin jo karanteenissa olevilla henkilöillä.

Noin 40 prosenttia tartunnoista tapahtui kotipiirissä ja yli neljäsosa vapaa-ajan viettoon liittyvissä tilanteissa.

THL:n projektipäällikön Anna Katzin mukaan kotipiirissä tapahtuvien tartuntojen suurelle osuudelle ei voida tehdä juuri mitään, ja hän arvioi, että tartuntojen välttäminen kotona on hankalaa. Hänen mukaansa ensisijainen ohjeistus tähän olisi, ettei tartuntoja päästettäisi kotiin asti.

Katzin mukaan tartunnanlähteiden osalta hyvä uutinen on se, että koulujen joukkoaltistumiset ovat harvoin johtaneet merkittävästi jatkotartuntoihin.

Vaikka syksyn piikki näyttää huomattavasti korkeammalta kuin kevään, se ei kerro ihan täyttä kuvaa, kertoo Katz. Syynä tähän on se, että keväällä kaikkia tapauksia ei saatu tietoon, sillä niitä ei voitu diagnosoida testauskapasiteetin rajallisuuden vuoksi.

Vaasassa ollaan yhä epidemian leviämisvaiheessa

Epidemiatilanne on jaettu kolmelle tasolle, joita ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Alueet ovat antaneet eilen oman kokonaisarvionsa epidemiatilanteesta.

Perustasolla on 14 sairaanhoitopiiriä. Näillä alueilla tilanne on THL:n mukaan melko rauhallinen.

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa taas ovat Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta, kertoo THL.

THL:n edustaja kertoi tänään tiedotustilaisuudessa, että eilen ilmoitetuissa tiedoissa olisi muutosta viime viikkoon siltä osin, että Ahvenanmaa on siirtynyt myös kiihtymisvaiheeseen.

Ahvenanmaa on kuitenkin ilmoittanut olevansa kiihtymisvaiheessa jo ennen tämän viikon keskiviikon ilmoitusta. Maakunnan on kerrottu olleen kiihtymisvaiheessa myös viikko sitten.

Ilmoitukset perustuvat pitkälti alueen omaan arvioon, sanoo THL:n Katz.

Katz painottaa STT:lle puhelimessa sitä, että Ahvenanmaan kohdalla tulee muistaa se, että maakunnassa on pieni väestöpohja.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on todettu tähän mennessä 14 255 koronavirustartuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut