YK: Libyan sotivat osapuolet solmivat "pysyvän" tulitauon

Williamsin mukaan osapuolet sopivat, että kaikki sotajoukot ja aseelliset ryhmät etulinjoilla palaavat nyt leireihinsä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Libyan hallinnasta taistelevat osapuolet ovat solmineet koko maata käsittävän "pysyvän" tulitauon. Asiasta ilmoitti YK:n Libya-erityisedustaja Stephanie Williams Genevessä YK:n välityksellä käytyjen viisipäiväisten neuvottelujen päätteeksi.

Williamsin mukaan osapuolet sopivat, että kaikki sotajoukot ja aseelliset ryhmät etulinjoilla palaavat nyt leireihinsä, minkä lisäksi ulkomaalaiset joukot ja palkkasotilaat poistuvat maasta kolmen kuukauden kuluessa.

Pohjoisafrikkalainen Libya on ollut sekasortoisessa tilassa jo lähes vuosikymmenen diktaattori Muammar Gaddafin syrjäyttämisestä saakka. Viime aikoina vallasta ovat taistelleet Libyan kansainvälisesti tunnustettu hallitus ja sotapäällikkö Khalifa Haftar.

Taisteluun ovat sotkeutuneet myös ulkovallat. Esimerkiksi Turkki tukee kansainvälisesti tunnustettua hallitusta ja muun muassa Venäjä ja Egypti Haftaria.

YK hehkutti tulitauon solmimista hetkeksi, joka jää historiaan. Myös EU ja entinen siirtomaaisäntä Italia kiittelivät saavutettua sopimusta tuoreeltaan. Tripolin hallintoa Libyassa tukeneen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan taas kyseenalaisti tulitauon pitävyyden, koska siitä ei ollut sovittu korkeimmalla tasolla.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut