Britannian pääministerin uskotaan odottavan Yhdysvaltojen vaalitulosta ennen brexit-päätöstään, sanoo entinen EU-suurlähettiläs

Britannian pääministerin Boris Johnsonin uskotaan odottavan Yhdysvaltojen vaalitulosta ennen kuin hän tekee päätöksen maansa mahdollisesta sopimuksettomasta EU-erosta, sanoo Britannian entinen EU-lähettiläs.

Ex-lähettiläs Ivan Rogers kertoi Observer -lehdelle, että näin uskovat useiden Euroopan maiden johtohahmot. Neuvottelut Britannian ja EU:n tulevista taloussuhteista ovat olleet takkuisia. Torstaina neuvottelut nytkähtivät taas käyntiin sen jälkeen kun Britannia katkaisi ne viime viikolla.

Neuvotteluissa pyritään ratkaisemaan, miten Britannian ja EU:n välinen kauppa ja muut suhteet järjestetään sitten, kun Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika päättyy vuodenvaihteessa.

Rogersin mukaan Johnson ajaa maansa sopimuksettomaan eroon todennäköisemmin, jos brexitistä innostunut Johnsonin liittolainen presidentti Donald Trump valitaan toiselle kaudelle.

Yhdysvalloissa vaalipäivä on 3. marraskuuta. Rogersin mukaan Trumpin jatkokausi voisi olla Johnsonille mahdollisuus päästä nopeasti kahdenväliseen kauppasopimukseen Yhdysvaltojen kanssa brexitin jälkeen. Jos demokraattien Joe Biden taas voittaa vaalit, on tämän hallinto todennäköisemmin kiinnostunut jälleenrakentamaan suhdetta EU:n kanssa.

Rogers toimi Britannian EU-lähettiläänä vuosina 2013–2017. Hän sanoo pitävänsä edelleen säännöllistä yhteyttä EU-toimijoihin.

Maahantuonti uhkaa kallistua

Jos Britannian ja EU:n neuvottelut päätyvät umpikujaan ja maa valitsee sopimuksettoman brexitin, monien jokapäiväisten tavaroiden hinnat voivat nousta, varoittaa Britannian logistiikka-alaa edustava Logistics UK.

Mikäli kauppaa aletaan käydä Maailman kauppajärjestön WHO:n säännöillä, osassa tuotteista maahantuonti voi kallistua jopa yli 30 prosenttia, Logistics UK:n johtaja David Wells sanoo Sunday Times -lehdelle osoittamassaan kirjeessä . Asiasta on uutisoinut myös yleisradioyhtiö BBC .

– Tämä nostaa merkittävästi kotitalouksien ostoskorien hintaa erityisesti alkuvuodesta 2021, kun turvaudumme suurelta osin tuontiin tuoreen ruoan osalta, Wells sanoo BBC:n mukaan.

Wellsin mukaan Britannian hallituksen tulisi pyrkiä sopimukseen EU:n kanssa.

BBC:n mukaan kirjeeseen vastannut hallinnon tiedottaja sanoi keskustelujen jatkuvan nyt päivittäin.

– Pääministeri on tehnyt selväksi, että neuvoteltu tulos on siirtymäajan jälkeen on etusijalla, tiedottaja sanoi BBC:n mukaan.

Viimeksi lokakuun puolivälissä pääministeri Johnson sanoi, että Britannia on valmis sopimuksettomaan EU-eroon, jos Euroopan unionin lähestymistapa ei muutu. Osapuolet ovat moittineet toisiaan esimerkiksi kompromissihaluttomuudesta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut