Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Facebookin tulos nousi vuoden takaisesta – heinäkuisella mainostajaboikotilla ei selvää vaikutusta

Yhteisöpalvelu Facebookin tulos nousi selvästi vuoden takaisesta, vaikka yhtiön kolmanteen vuosineljännekseen mahtui myös heinäkuussa alkanut mainostajien masinoima boikotti. Yhtiö julkisti osavuosituloksensa myöhään torstaina Suomen aikaa.

Yhtiön kolmannen neljänneksen tulos nousi 29 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna ollen 7,8 miljardia dollaria. Vuosineljänneksen liikevaihto oli noin 21,4 miljardia dollaria.

Yhtiön mukaan ihmiset nojasivat koronaviruspandemian aikana kanssakäymisessään internetiin ja sosiaaliseen mediaan. Kuukausittaisia käyttäjiä palvelulla on yhtiön mukaan nyt 2,74 miljardia.

Boikottiin osallistuneiden mainostajien mukaan Facebook ei ole tehnyt tarpeeksi kitkeäkseen haitallista, valheellista ja vihamielistä sisältöä palvelusta. Boikotin on ilmoitettu jatkuvan edelleen.

Ensi vuodesta Facebook ennakoi epävarmaa muun muassa mahdollisen lisääntyvän sääntelyn vuoksi.

Kritisoitu nelikko

Torstaina osavuosituloksistaan kertoneet teknologiajätit Amazon ja Googlen emoyhtiö Alphabet tekivät niin ikään noususuuntaiset tulokset.

Verkkokauppajätti Amazon kertoi tuloksensa kolminkertaistuneen 6,3 miljardiin dollariin vuoden takaiseen verrattuna. Liikevaihto puolestaan kasvoi 37 prosenttia 96 miljardiin dollariin.

Alphabetin kolmannen neljänneksen tulos nousi 11,2 miljardiin lyöden odotukset. Mainostulot elpyivät pandemian painamasta alkuvuodesta ja myös pilvipalvelut sekä Google Play -kaupan tuotot vaikuttivat hyvään tulokseen.

– Meillä oli vahva neljännes, toimitusjohtaja Sundar Pichai summasi.

Alphabetin osake nousi jälkimarkkinoilla, Amazonin laski lievästi.

Puhelinvalmistaja Apple puolestaan kertoi iphone-puhelimien myynnin laskusta, mikä leikkasi tulosta seitsemän prosenttia 12,7 miljardiin dollariin viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Liikevaihto oli 64,7 miljardia dollaria nousten hieman vuoden takaisesta. Puhelinmyynnin liikevaihto kuitenkin laski vuoden takaisesta 20 prosenttia, mikä hermostutti sijoittajia.

Yhdysvaltalaiset teknologiajätit Amazon, Apple, Facebook ja Google ovat saaneet markkina-asemansa vuoksi osakseen lisääntyvää arvostelua sekä vaatimuksia rajoitustoimista. Yhdysvaltain edustajainhuoneen lakivaliokunta arvioi lokakuun alussa raportissaan, että yhtiöt ovat "monopoleja", jotka käyttävät väärin asemaansa markkinoilla.

Markkinoilla petyttiin Twitterin käyttäjämäärän

Markkinat reagoivat jälkimarkkinoilla osakekurssin laskulla yhteisöpalvelu Twitterin torstaiseen tulosjulkistukseen sen jälkeen, kun yhtiö oli kertonut käyttäjämäärän kasvun jääneen odotetusta.

Twitterin päivittäisten käyttäjien määrä nousi vuoden kolmannella neljänneksellä vain miljoonalla, kun analyytikot olivat odottaneet huomattavasti suurempaa lisäystä.

Tämän vuoden toisella neljänneksellä käyttäjiä tuli lisää 20 miljoonaa, talousuutistoimisto Bloomberg vertaa. Yhteensä Twitter kertoo päivittäisiä käyttäjiä olevan nyt 187 miljoonaa.

Myös Twitterin tulos heikkeni vuoden takaiseen verrattuna ollen nyt 29 miljoonaa dollaria. Liikevaihto puolestaan kasvoi noin 14 prosenttia 936 miljoonaan dollariin.