Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Ainakin 26 ihmistä kuollut Egeanmeren rannikon maanjäristyksessä – Turkissa pelätään uhriluvun vielä kasvavan

Turkissa ainakin 24 ihmistä on kuollut perjantaina Egeanmeren rannikolla tapahtuneen maanjäristyksen seurauksena, kertovat turkkilaislehti Cumhuriyet ja uutistoimisto Anadolu . Noin 800 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Kreikka on toistaiseksi kertonut kahdesta kuolonuhrista Samosin saarella. Kahdeksan ihmistä on loukkaantunut saarella, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo.

Uhrimäärän pelätään yhä nousevan etenkin Turkissa. Maanjäristyksen tuhot tuntuivat erityisesti Turkissa Izmirin kaupungissa ja Kreikan Samosin saarella.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan maanjäristyksen keskus oli Turkissa Izmirin maakunnassa, kertoo BBC. Turkin viranomaisten mukaan maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,6, mutta USGS:n mukaan järistyksen voimakkuus olisi ollut suurempi, 7,0.

Järistys tuntui myös esimerkiksi Ateenassa ja Istanbulissa, kertoo uutistoimisto AFP.

"Ajattelin, että loppuuko tämä lainkaan"

Noin kolmen miljoonan asukkaan Izmirissä ainakin parinkymmenen rakennuksen kerrotaan sortuneen järistyksen vuoksi. Turkin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa on AFP:n mukaan paljon korkeita asuinkäytössä olevia kerrostaloja.

Pelastustoimet jatkuivat illalla ja yöllä. Raunioista on pelastettu turkkilaisviranomaisten mukaan ainakin 70 ihmistä, BBC kertoo. Noin parille tuhannelle ihmiselle järjestettiin hätämajoitusta teltoissa.

Anadolun mukaan pelastus- ja raivaustyöt on saatu päätökseen kahdeksan rakennuksen raunioissa.

AFP:n Izmirissä haastattelema Gokhan Kan kertoi järistyksen tuntuneen pitkältä.

– Ajattelin, että loppuuko tämä lainkaan. Se tuntui kestävän kymmenen minuuttia, kuin se ei loppuisi ollenkaan. Sillä hetkellä en pelännyt itseni puolesta vaan perheeni, kuvaili Kan, jolla on vaimo ja nelivuotias poika.

Yhdysvallat kiitteli Turkin ja Kreikan diplomatiaa

Yhdysvallat on kiitellyt Turkin ja Kreikan sopuisaa toimintaa maanjäristyksen jälkeen, kertoo AFP. Maiden välille on syntynyt viime kuukausina jännitteitä Turkin lähetettyä tutkimusaluksen lähelle Kreikan aluevesiä etsimään mahdollista maakaasua merenpohjasta.

Perjantaina Turkin ja Kreikan ulkoministerit kertoivat auttavansa toisiaan maanjäristyksen jälkeen.

– On hienoa nähdä, miten molemmat maat laittavat sivuun erimielisyytensä auttaakseen toisiaan hädän hetkellä. Myös Yhdysvallat on valmis auttamaan, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O'Brien sanoi AFP:n mukaan.

Turkin Izmirissä ja Kreikan Samosin saarella olevat suomalaiset oli pääosin tavoitettu perjantai-iltaan mennessä, ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrottiin STT:lle. Ministeriön tietojen mukaan suomalaisia ei ole loukkaantunut järistyksessä.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.