Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Yön uutiskooste | Yhdysvaltain koronatilanne pahenee entisestään, Meksikossa tapettu tänä vuonna jo kuusi toimittaja

Fitch piti Suomen luottoluokituksen ennallaan ja näkymät vakaina

Luottoluokituslaitos Fitch Ratings on pitänyt Suomen luottoluokituksen näkymät vakaina. Suomen valtion luottoluokitus pysyi Fitchillä ennallaan eli tasolla AA+.

Luottoluokituslaitos vahvisti arvionsa myöhään perjantaina Suomen aikaa.

Fitchin mukaan taantuma vaikuttaa jäävän Suomessa ennakoitua pienemmäksi. Kesäkuussa Fitch arvioi Suomen bruttokansantuotteen supistuvan 6,1 prosenttia tänä vuonna. Nyt sen arvio supistumisesta on 4,3 prosenttia.

Fitch pitää myönteisenä Suomen poliittista päätöksentekokykyä ja pitkäaikaista sitoutumista rakenteellisiin muutoksiin.

Fitch muutti Suomen luokituksen näkymät myönteisistä vakaiksi tammikuussa.

Uutissuomalainen: Asuntolainojen koronalyhennysvapaita ei ole tarjolla enää juuri missään pankissa

Useimmat pankit ovat lakanneet myöntämästä maksuttomia asuntolainojen lyhennysvapaita koronakriisin perusteella, kertoo Uutissuomalainen. Keväällä lyhennysvapaita haettiin useiden satojen miljoonien eurojen edestä.

Nyt suurimmista asuntolainoittajista vain Danske Bank tarjoaa mahdollisuutta asunto- tai sijoitusasuntolainan enintään puolen vuoden mittaiseen lyhennysvapaaseen, jos tarve liittyy koronaan.

Nordeassa voi myös saada lyhennysvapaata omalla ilmoituksella ja maksutta, mutta se perustuu pankin asuntolainoihin yleisesti kuuluvaan jousto-ominaisuuteen.

Mies kuoli Saarijärvellä ulosajossa - poliisi yritti pysäyttää pakenevaa autoa aiemmin

Keski-Suomen Saarijärvellä yksi mies on kuollut henkilöauton ulosajossa myöhään perjantai-iltana. Sisä-Suomen poliisin tiedotteen mukaan poliisipartio oli yrittänyt pysäyttää henkilöautoa perjantai-iltana yhdentoista aikoihin Saarijärven Karstulantiellä.

Auton kuljettaja ei totellut poliisin pysäytyskäskyä, vaan kiihdytti pakoon. Tiedotteen mukaan poliisipartio menetti jonkin ajan kuluttua näköyhteyden pakenevaan autoon.

Hetken kuluttua poliisipartio havaitsi pakenevan auton suistuneen tieltä ulos kovalla nopeudella. Autossa oli kaksi miestä, joista toinen kuoli onnettomuuspaikalla ja toinen loukkaantui vakavasti.

Pyhäinpäivää valaisevat hautakynttilät, halloween tuikkii kurpitsalyhdyissä

Tänään pyhäinpäivänä muistellaan menneitä sukupolvia ja kunnioitetaan vainajien muistoa. Perinteisiin kuuluu esimerkiksi viedä läheisten haudoille kukkia, kynttilöitä ja seppeleitä.

Pyhäinpäivänä yhdistyy kaksi juhlaa: alun perin marttyyrien muistoksi vietetty kaikkien pyhien muistopäivä sekä uskovien vainajien muistopäivä.

Suomalaisen perinteen mukaisesti pyhäinpäivään on liittynyt myös sadonkorjuujuhlan eli kekrin vietto. Lisäksi tälle päivälle osuu muun muassa Yhdysvalloissa vietettävä halloween-juhla. Historiallisesti halloween on ollut sadonkorjuun ja henkien juhla, mutta ajan saatossa sen ovat vallanneet kepposet, kurpitsalyhdyt, naamiaisasut ja karkkien keräily.

Ainakin 26 ihmistä kuollut Egeanmeren maanjäristyksessä

Turkissa ainakin 24 ihmistä on kuollut perjantaina Egeanmeren rannikolla tapahtuneen maanjäristyksen seurauksena, kertovat turkkilaismediat. Noin 800 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen. Kreikka on toistaiseksi kertonut kahdesta kuolonuhrista Samosin saarella.

Maanjäristyksen tuhot tuntuivat erityisesti Turkissa Izmirin kaupungissa ja Kreikan Samosin saarella. Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan maanjäristyksen keskus oli Turkissa Izmirin maakunnassa, kertoo muun muassa yleisradioyhtiö BBC.

Noin kolmen miljoonan asukkaan Izmirissä ainakin parinkymmenen rakennuksen kerrotaan sortuneen järistyksen vuoksi.

Yhdysvalloissa koronatilanne pahenee entisestään - yli 94 000 tartuntaa viimeisen vuorokauden aikana

Yhdysvalloissa koronavirustilanne pahenee entisestään. Viimeisen 24 tunnin aikana maassa on vahvistettu 94 125 uutta tartuntaa, kertoo Johns Hopkins -yliopiston seuranta.

Kyseessä on korkein 24 tunnin aikana tilastoitu tartuntamäärä pandemian aikana. Edellinen ennätys on torstailta, jolloin uusia tartuntoja oli yli 91 000.

Yhdysvalloissa jo yli 9 miljoonaa ihmistä on saanut koronavirustartunnan. Virukseen liittyviä kuolemia on lähes 230 000. Yhdysvalloissa on tilastoitu määrällisesti eniten tartunnan saaneita ja virukseen liittyviä kuolemia maailmassa. (Lähde: AFP)

Berliinin uusi lentokenttä avautuu vuosien myöhästelyn jälkeen

Saksan pääkaupungissa avataan tänään liikenteelle uusi Berliini-Brandenburgin lentokenttä. Ensimmäiset lennot laskeutuvat kentälle iltapäivällä.

Uusi BER-tunnuksella toimiva kenttä aloittaa toimintansa yhdeksän vuotta suunniteltua myöhemmin. Viivästysten takia kentän kustannusarvio nousi lopulta yli kolminkertaiseksi alkuperäisiin suunnitelmin verrattuna.

Uusi kenttä korvaa vanhan Tegelin lentokentän, joka sulkeutuu lopullisesti viikon kuluttua. (Lähde: AFP)

Meksikossa tapettu tänä vuonna jo kuusi toimittajaa

Meksikossa on tänä vuonna tapettu jo kuusi toimittajaa. Kuudes kuolema tuli ilmi perjantaina, kun Chihuahuan osavaltion kuvernööri kertoi televisiotoimittajan ampumisesta Ciudad Juarezin kaupungissa lähellä Yhdysvaltojen rajaa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan 49-vuotias toimittaja ammuttiin vain muutama minuutti sen jälkeen, kun hänen ohjelmansa oli päättynyt torstai-iltana.

Vuodesta 2000 lähtien Meksikossa on tapettu yli sata toimittajaa. Vain murto-osa toimittajiin kohdistuneista henkirikoksista on johtanut maassa tuomioihin. (Lähde: AFP)

Schalken suomalaispuolustaja Malick Thiaw puski avausmaalin

Saksan Bundesliigan katastrofaalisesti aloittanut Schalke otti perjantai-illan ottelussa kauden toisen pisteen, kun se pelasi 1–1-tasapelin VfB Stuttgartia vastaan.

Gelsenkirchenin ylpeyden ykkösnimeksi nousi joukkueen vasta 19-vuotias suomalaispuolustaja Malick Thiaw, joka puski vapaapotkusta ottelun avausmaalin 30. minuutilla. Se ei kuitenkaan riittänyt voittoon, sillä Stuttgartin Nicolas Gonzalez ampui rangaistuspotkusta 56. minuutilla tasoituksen. Thiawille ottelu oli toinen Schalken avauskokoonpanossa.

Schalken alkukausi on ollut vaikea, sillä kuudesta ottelusta on kasassa kaksi tasapeliä ja neljä tappiota.

Wolverhamptonin 19-vuotias ranskalainen osui heti debyytissään

Perjantai-illan ainoassa Englannin Valioliigan ottelussa Wolverhampton kaatoi Crystal Palacen kahdella ensimmäisen puoliajan maalillaan. Wolverhampton nousi voiton myötä Valioliigassa jo kolmanneksi liverpoolilaisseurojen Evertonin ja Liverpoolin jälkeen.

Wolvesin puhutuimmaksi nimeksi nousi kesällä seuraan siirtynyt ranskalainen Rayan Ait-Nouri, joka esiintyi ensimmäisen kerran joukkueensa avauksessa Valioliigassa. 19-vuotiaan Ait-Nourin laukaus painui Crystal Palacen maaliin 18. minuutilla.

Loppunumerot 2–0 viimeisteli ensimmäisen puoliajan 27. minuutilla Wolverhamptonin Daniel Podence, joka osui Pedro Neton keskityksestä. (Lähde: AFP)