Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump vai Biden? Yhdysvallat äänestää tänään presidentistä – seuraamme tilannetta koko yön

Yhdysvalloissa järjestetään tänään historiallisiksi kuvaillut presidentinvaalit. Vastakkain ovat republikaanien ehdokas, maan nykyinen presidentti Donald Trump sekä demokraattien ehdokas, entinen varapresidentti Joe Biden.

Mielipidekyselyiden perusteella Biden on selvä ennakkosuosikki, mutta tulosta on arvioitu vaikeaksi ennustaa. Kuten usein aiemminkin, kisa ratkennee muutamassa tärkeässä niin kutsutussa vaa'ankieliosavaltiossa. Näitä ovat muun muassa Florida, Pennsylvania, Pohjois-Carolina, Ohio ja Wisconsin.

Voittaja saattaa olla selvillä tavanomaista myöhemmin, koska amerikkalaiset ovat äänestäneet vilkkaasti ennakkoon ja postitse koronaepidemian takia. Esimerkiksi Texasissa äänestysvilkkaus ylitti edellisten vaalien vastaavan jo ennen varsinaista vaalipäivää, mikä saattaa uhata republikaanien perinteistä valta-asemaa osavaltiossa.

Äänestys Yhdysvalloissa alkaa itärannikon osavaltioista alkuiltapäivästä Suomen aikaa, ja ensimmäiset vaalihuoneistot sulkeutuvat 12 tuntia myöhemmin, siis aikaisin keskiviikon vastaisena yönä. Useassa tärkeässä vaa'ankieliosavaltiossa äänestys päättyy Suomen aikaa aamulla kahdelta tai kolmelta. Ääniä lasketaan kuitenkin eri osavaltioissa hyvin eri tahtia.

Kongressivaaleissa koko edustajainhuone ja kolmasosa senaatista

Varsinaisen ääntenlaskun lisäksi Yhdysvalloissa on jännitetty jo etukäteen sitä, hyväksyykö vaalivilpistä kampanjansa aikana vihjaillut Trump mahdollisen tappionsa tai julistautuuko hän ennen aikojaan vaalin voittajaksi. Joidenkin arvioiden mukaan vaalitulosta voidaan joutua puimaan lopulta tuomioistuimissa.

Presidentiksi valitaan Yhdysvalloissa ehdokas, joka saa tuekseen yli puolet 538 valitsijasta eli vähintään 270 valitsijaa. Kahta osavaltiota, Mainea ja Nebraskaa, lukuun ottamatta osavaltiossa eniten ääniä saanut ehdokas voittaa puolelleen kaikki kyseisen osavaltion valitsijat. Valitsijoiden määrä on suhteessa osavaltion asukaslukuun.

Vaalijärjestelmä mahdollistaa sen, että tasaväkisessä kisassa presidentiksi voidaan valita ehdokas, joka saa koko liittovaltion alueella kilpailijaansa vähemmän ääniä. Näin tapahtui Trumpin voittaessa Hillary Clintonin neljä vuotta sitten.

Presidentinvaalien ohella Yhdysvalloissa äänestetään tänään myös kongressivaaleissa. Jaossa ovat kaikki edustajainhuoneen 435 paikkaa sekä noin kolmasosa senaatin sadasta paikasta. Demokraattien odotetaan säilyttävän enemmistönsä edustajainhuoneessa, mutta republikaanien enemmistö senaatissa saattaa olla uhattuna.

Lisäksi Yhdysvalloissa valitaan tänään myös monia paikallis- ja aluetason päättäjiä, esimerkiksi joidenkin osavaltioiden kuvernöörejä.

Uutissuomalainen valvoo koko vaaliyön

Uutissuomalainen päivittää vaaliyön tapahtumat verkkoon koko yön ajan. Uutissuomalaisen julkaisijalehtien verkkosivuilla on yön aikana tarjolla muun muassa jatkuvasti päivittyvä liveseurantajuttu sekä analyysejä tilanteesta ja tuloksesta aamuyöllä ja aamulla. Seuraamme luonnollisesti myös vaalien aiheuttamia reaktioita Yhdysvalloissa ja maailmalla.