Perustuslakivaliokunta pyrkii saamaan marraskuussa valmiiksi kantansa Haaviston virkarikosepäilyistä

Haavistoa itseään ei ole tarkoitus enää kuulla valiokunnassa. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Tuomas Savonen / STT

Perustuslakivaliokunta pyrkii saamaan kannanottonsa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkarikosepäilyistä valmiiksi marraskuun aikana, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

Valiokunta keskusteli Haavisto-asiasta kokouksessaan tiistaina. Ojala-Niemelän mukaan valiokunnassa keskusteltiin muun muassa siitä, pitäisikö asiantuntijakuulemisia asiassa jatkaa.

– Emme oikeastaan päässeet vielä puusta pitkälle. Me jatkamme koko tämän viikon asian käsittelyä ja todennäköisesti vielä ensi viikonkin, Ojala-Niemelä kertoi STT:lle.

Asiantuntijakuulemisten jatkamisesta ei tehty Ojala-Niemelän mukaan vielä minkäänlaisia päätöksiä, mutta niitä saattaa olla vielä tulossa. Haavistoa itseään ei ole tarkoitus enää kuulla valiokunnassa.

– Aikataulua on hyvin vaikea arvioida. Lähipäivät näyttävät, miten keskustelu lähtee etenemään. Meidän täytyy käyttää tähän se aika, mikä koetaan tarpeelliseksi, Ojala-Niemelä sanoi.

– Me priorisoimme tämän asian nyt ykköseksi ja käsittelemme sitä sellaisella intensiteetillä, että tulee valmista.

Perustuslakivaliokunta selvittää, rikkoiko Haavisto velvollisuuksiaan ministerinä tai menettelikö hän muutoin lainvastaisesti, kun hän halusi siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen uusiin tehtäviin. Haaviston ja Tuomisen välillä oli erimielisyyttä siitä, miten al-Holin leirillä olleita autettaisiin takaisin Suomeen.

Korona viivästyttänyt käsittelyä

Haaviston ministerivastuuasian käsittely on viivästynyt eduskunnassa koronavarotoimien vuoksi. Valiokunnan piti päättää jo lokakuun puolivälissä, jatkaako se vielä asiantuntijakuulemisia. Korona-altistusten vuoksi paikalla ei kuitenkaan ollut yhtään perussuomalaisten kansanedustajaa. Taustalla oli puolueen kansanedustajan Tom Packalénin koronatartunta.

Mediatietojen mukaan keskusrikospoliisi epäilee Haavistoa virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta. Haavisto on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Perustuslakivaliokunta pyysi esitutkinnan suorittamista helmikuussa sen jälkeen kun kymmenen opposition kansanedustajaa oli sitä pyytänyt.

Esitutkinta valmistui kesällä ja toimitettiin valiokunnalle, joka antaa kannanoton Haaviston menettelystä. Mahdollisesta syytteen nostamisesta päättää eduskunnan täysistunto. Syyte käsiteltäisiin valtakunnanoikeudessa.

Valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan nostaa syyte, jos hän tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvan velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut