Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin puhe "äänestyksen" lopettamisesta kirvoitti kommentteja suomalaispoliitikoilta

Republikaanien ehdokkaan, istuvan presidentin Donald Trumpin puhe kirvoitti kommentteja suomalaispolitiikoilta. Trump sanoi keskiviikkona aamulla Suomen aikaa pitämässään puheessa voittaneensa vaalit ja aikovansa pyytää korkeinta oikeutta lopettamaan "äänestyksen". Sanavalintojen merkitys jäi kuitenkin epäselväksi, sillä äänestys oli jo ohitse Trumpin puhuessa. Yhdysvaltalaisessa mediassa ja muualla tulkittiin Trumpin tarkoittavan postiäänten laskemisen keskeyttämistä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Twitterissä , että vihjaus ääntenlaskun lopettamisesta oli "kummallisesti sanottu".

– Onneksi ääntenlaskua ei lopeteta, vaikka Trump sitä pyytäisi, hän vastasi erääseen kysymykseen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tviittasi , että ikävä kyllä uutinen ei tullut "autoritaarisesta kehitysmaasta vaan demokratian ja vapauden maasta".

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) tviittasi , että voittajaksi julistautuessaan Trump "ei todellakaan näyttänyt eikä kuulostanut ihmiseltä, joka tietää voittaneensa". Hassin mielestä suomalaisen korvissa puhe "liiallisesta ääntenlaskennasta" kuulostaa käsittämättömältä.

– Vaalitulostahan ei ole ennen kuin kaikki äänet on laskettu, hän sanoi Twitterissä .

SDP:n europarlamentaarikon Eero Heinäluoman mielestä taas sekä demokraattien Joe Biden että Trump olivat esiintymisissä epävarmoja.

– Trump lupasi vievänsä vaalit korkeimpaan oikeuteen. Vuosi 2000 näyttää toistuvan. Vaalitulosta saadaan odottaa. Oikeusvaltiokeskustelulle näyttäisi olevan tilaa myös Atlantin toisella puolella, Heinäluoma tviittasi .

Vuonna 2000 kisa oli erittäin tiukka demokraattien Al Goren ja republikaanien George W. Bushin välillä.

Niikko ennakoi likapyykkiä

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) ennakoi Twitterissä , että vaaleista tulee aikamoinen likapyykki. Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö puolestaan tviittasi , että vihjailu ääntenlaskennan lopettamisesta on "hurjaa".

– Demokratia on vaakalaudalla, jos valtaapitävät ilmaisevat halveksuntaansa vapaita vaaleja kohtaan. Epävakaus ja ääriliikkeet siinä vain kasvavat.

Kokoomuksen Elina Lepomäki tviittasi englanniksi, että demokratiassa jokainen ääni lasketaan ja jokaisella äänellä on merkitystä.

Marin Ylelle: Yhdysvallat on vahva demokratia

Suomalaisministerit kommentoivat Yhdysvaltain vaalitilannetta perin varovaisesti keskiviikkona illansuussa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) muistutti, että Yhdysvallat on vahva demokratia.

– On luotettava siihen, että äänestyksen tulos ratkaisee ja Yhdysvaltain kansan tahto tulee presidentinvaaleissa esille. Nyt odotamme, mitä ääntenlaskussa tapahtuu, millä tavalla tilanne kehittyy ja kenet amerikkalaiset valitsevat seuraavaksi presidentiksi, Marin sanoi Ylelle illansuussa saapuessaan Säätytalolle hallituksen iltakouluun.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) ei halunnut arvioida, miten presidentin vaihtuminen Yhdysvalloissa vaikuttaisi Suomen ja Yhdysvaltain suhteisiin. Skinnarin mukaan Suomi ja ulkoministeriö ovat tehneet tiivistä yhteistyötä Trumpin hallinnon kanssa.

– On tärkeää, että meillä on hyvä, tiivis yhteistyö kaikkien näiden suurvaltapolitiikan haasteiden keskellä. Kunnioitetaan demokratiaa, odotetaan vaalitulosta ja katsotaan mitä tapahtuu, Skinnari sanoi Säätytalolla.