USA:n presidentinvaalien ääntenlaskenta kesken, monia keskeisiä osavaltioita odotetaan yhä – Bidenille povataan johtoa

Ääniä lasketaan ympäri Yhdysvaltoja. AFP / LEHTIKUVA

STT-työryhmä / STT

Tämä juttu ei enää päivity. Seuraamme vaalitilannetta toisaalla.

---------------------------------

Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskenta on edelleen kesken. Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden johtaa istuvaa presidenttiä Donald Trumpia valitsijoiden määrässä esimerkiksi CNN:n ennusteen mukaan 253–213.

Voittoon tarvitaan 270 valitsijaa.

CNN on ollut ennusteissaan varovaisempi kuin jotkut toiset yhdysvaltalaismediat. Esimerkiksi Fox News ja uutistoimisto AP ovat povailleet Bidenille suurempaa johtoa, 264–214. BBC taas on laskenut valitsijamiesten määräksi 243–214, New York Times puolestaan 253–214.

Trumpin kohdalla yhden valitsijan ero taas selittyy sillä, että tämä on saanut Foxin ja AP:n mukaan taakseen Mainessa jaossa olleen viimeisen valitsijan. CNN puolestaan ei ole vielä tarjonnut kyseistä valitsijaa Trumpille.

Biden on siis ennusteiden mukaan joko 17:n tai kuuden valitsijan päässä presidenttiydestä. Mikäli Biden saa pidettyä johtonsa Arizonassa ja Nevadassa, saa hän ennusteiden perusteella täyteen tarvittavat 270 valitsijaa.

Ennusteissa otetaan huomioon äänestyspaikkojen sijainnit ja ennakkoäänten määrä

Mediataloilla on erilaisia tapoja tehdä ennusteita. AP käyttää jokaisessa osavaltiossa avustajia, jotka kokoavat äänestystuloksia eri alueilta. Lisäksi uutistoimiston toimittajat keräävät ääniä osavaltiotasolla ja digitaalisista tietokannoista.

Näiden vaalien suuren ennakkoäänimäärän vuoksi AP on kehittänyt myös VoteCast-sovelluksen, joka auttaa keräämään dataa esimerkiksi siitä, kuinka moni ihminen äänesti ennakkoon. Myös tämä auttaa ennustuksen tekemisessä.

AP ei yleensä julista osavaltion voittajia esimerkiksi silloin, jos ehdokkaiden välillä on vähemmän kuin 0,5 prosenttiyksikön ero tai jos vaikuttaa siltä, että ääniä joudutaan laskemaan uudelleen.

CNN taas laskee ennustuksiinsa mukaan sen, mistäpäin osavaltiota äänet tulevat, mitä ääniä on jo laskettu ja paljonko ääniä on kokonaismäärästä laskettu. Ennustuksien tekoon tarvitaan niin ennakkoääniä kuin vaalipäivänä äänestäneiden ääniä, jotta niistä saadaan luotettavia. Ennusteissa huomioidaan esimerkiksi se, onko ehdokkaan äänimäärään laskettu jo mukaan ne alueet, joissa hän on tyypillisesti vahvoilla. Jos osavaltion eri osien äänet ovat hyvin edustettuina, se antaa jo paremmat mahdollisuudet ennusteiden tekoon.

Ennustuksissaan muita tavallisesti rohkeampi Fox News on kehittänyt myös oman Fox News Voter Analysis -sovelluksen kerätäkseen dataa ihmisten äänestystavoista ja -paikoista. Vaaliennusteiden julkistamisesta päättää kanavan nimeämä oma vaaliennusteisiin erikoistunut asiantuntijaryhmä.

Ennuste Bidenin voitosta Arizonassa hermostutti Trumpin kampanjan

Fox News ja AP ehtivät jo eilen julistaa Joe Bidenin voittaneen Arizonan osavaltion. Etenkin Fox Newsin ennuste synnytti New York Timesin mukaan ärtymystä Donald Trumpin kampanjatiimissä. Trump on nimennyt Fox Newsin aiemmin suosikkikanavakseen, vaikka onkin myös hermostunut kanavan uutisista presidenttikautensa aikana.

Fox Newsin vaaliennusteyksikön päällikkö Arnon Mishkin perusteli päätöstä Washington Postin mukaan sanomalla, että kanavan laskelmien mukaan presidentillä ei ollut mahdollisuutta kuroa enää umpeen Bidenin johtoasemaa. AP taas perusteli päätöstään sillä, että jäljellä olevat äänet olivat uutistoimiston mukaan Bidenin vahvoilta kannatusalueilta.

– Kun äänistä oli laskettu 80 prosenttia, Biden oli viisi prosenttiyksikköä edellä, mikä tarkoitti noin 130 000 äänen eroa Trumpiin. Jäljellä olevat äänet olivat postiääniä muun muassa Maricopan kaupungista, joka on Bidenin vahvaa kannatusaluetta. Näillä äänillä Trump ei olisi voinut saada Bideniä kiinni, uutistoimisto kirjoitti.

Ero Georgiassa kapenee, Arizonan tilanne epävarma

Vaikka siis Fox News ja AP julistivat Bidenin vieneen Arizonassa eilen voiton, tilanne ei kuitenkaan ole vielä selvä. Trump on kuronut Bideniä kiinni viime tuntien aikana. Esimerkiksi CNN, New York Times ja NBC News eivät ole vielä antaneet ennustetta Arizonan voittajasta.

Trumpin kampanjan sisällä kerrotaan kuitenkin olevan uskoa siihen, että ero Bideniin saataisiin kurottua umpeen ja osavaltion valitsijat saataisiin Trumpin taakse. Asiasta kertoo CNN:lle Trumpin neuvonantaja. Hieman ennen aamukymmentä Biden oli ääntenlaskussa johdossa.

Sen sijaan Georgian osavaltion tilanne on alkanut tuoreeltaan huolettaa Trumpin kampanjatiimiä. CNN:lle puhunut neuvonantaja oli arvioinut uutiskanavalle, ettei istuva presidentti voi hävitä Georgiaa, sillä tuolloin kisa olisi ohi hänen osaltaan.

Trump ehti ottaa Georgiassa kovan kaulan vastaehdokkaaseensa, mutta Trumpin ja Bidenin ero on kaventunut viime tuntien aikana.

Bidenin eduksi voi kääntyä se, että osavaltiossa lasketaan nyt ääniä sen suuremmista kaupungeista, kuten Atlantasta, ja ne satavat todennäköisemmin hänelle.

Uutistoimisto AP kertoi aiemmin, että Trumpin kampanjatiimi ja republikaanipuolue aikovat puuttua oikeustoimin ääntenlaskuun myös Georgiassa.

Trumpin tiimi käynnistelee oikeustoimia

Merkittävistä osavaltioista odotetaan lisäksi vielä lisäksi muun muassa Nevadan ja Pennsylvanian ääniä. Nevadan ääntenlaskennan odotetaan valmistuvan paikallisen Reno Gazette Journalin mukaan mahdollisesti torstai-iltana Suomen aikaa. Pennsylvanian osalta tuloksia voidaan saada tämän päivän aikana suurista kaupungeista Philadelphiasta ja Pittsburghista, mutta koko tuloksen valmistuminen voi venyä jopa perjantaille.

Trumpin kampanja on kertonut, että se olisi ryhtynyt oikeustoimiin myös muun muassa Michiganissa ja Pennsylvaniassa, joissa vaalitiimi pyrkii keskeyttämään ääntenlaskennan. CNN on ennustanut Bidenin vievän voiton Michiganissa.

Lisäksi Trumpin kampanjasta ilmoitettiin aiemmin, että Trump aikoo vaatia Wisconsinissa äänten uudelleenlaskemista. Useat mediat ovat ennustaneet Bidenin vievän voiton Wisconsinissa, joka on tärkeä vaa'ankieliosavaltio.

Tulosta odoteltu aiemmissakin vaaleissa

Yhdysvaltain vuoden 2020 presidentinvaalien ääntenlaskun kestoa selittävät muun muassa poikkeuksellisen korkeaksi kivunnut äänestysaktiivisuus sekä ennakkoäänestyksen suosio. Koronapandemian takia useissa osavaltioissa helpotettiin ennakkoäänestämistä äänestyspaikalla tai postitse.

Ennakkoäänien määrä jopa kaksinkertaistui tavanomaisesta. Ennakkoon äänesti yli 100 miljoonaa yhdysvaltalaista. Ääntenlaskua koskevia sääntöjä osavaltioissa ei kuitenkaan juuri muutettu esimerkiksi nopeuttamaan ennakkoäänten käsittelyä.

Esimerkiksi Wisconsinissa ja Pennsylvaniassa ei sallittu postiäänten ennakkokäsittelyä, ja Michiganissa ennakkokäsittely sai alkaa päivää ennen vaalien päättymistä.

Ääntenlaskun venyminen useille päiville ja vaalituloksen vahvistamisen odottelu ei ole tavatonta Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Vuonna 2000 vaalitulos vahvistettiin oikeuskäsittelyn päätteeksi vasta yli kuukausi vaalien jälkeen. Kauempana historiassa 1800-luvulla ääniä laskettiin jopa viikkoja.

Yhdysvaltain perustuslaki ei edellytä vaalien voittajan julistamista vaalipäivänä.

--

STT-työryhmä: Arttu Mäkelä, Mari Areva, Sanna Raita-aho, Salla Salmela

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut