Biden kuroi umpeen Trumpin etumatkaa Georgiassa ja venytti kaulaa Nevadassa – Trump vaati ääntenlaskun keskeyttämistä

Voittoon tarvitaan 270 valitsijaa. AFP / LEHTIKUVA

Nina Törnudd / STT

Yhdysvaltojen presidentinvaalien ääntenlaskussa ei nähty torstaina vielä irtiottoa sen paremmin demokraattien Joe Bidenin kuin presidentti Donald Trumpin hyväksi. Tilanne oli auki ainakin viidessä osavaltiossa eikä torstain puolella odotettu vielä ratkaisevia tuloksia.

Bidenin kampanjan johtaja Jen O'Malley Dillon sanoi luottavansa, että auki olevista osavaltioista ainakin Nevada ja Pennsylvania kääntyvät demokraattien voitoksi.

– Pysykää kärsivällisinä ja rauhallisina. Olemme täysin vakuuttuneita, että Joe Biden on Yhdysvaltojen seuraava presidentti, hän sanoi.

Myös Trumpin kampanja vakuutti edelleen luottavansa ehdokkaansa voittoon. Trump on kuitenkin varmistuneiden osavaltioiden tulosten perusteella selvästi Bidenia jäljessä.

Eri tiedotusvälineiden arvioiden mukaan Bidenilla on takanaan nyt 253 tai 264 valitsijaa, riippuen siitä lasketaanko hänen hyväkseen Arizonan 11. Trump on kerännyt 213 tai 214, riippuen siitä, lasketaanko mukaan Mainessa jaossa ollut viimeinen valitsija.

Saadakseen voittoon vaadittavat 270 valitsijaa Biden tarvitsee näin ollen voiton ainakin Nevadassa ja varmuuden Arizonan valitsijoista. Torstaina illalla Suomen aikaa julkistettujen tulosten perusteella Biden kasvatti etumatkaansa Nevadassa noin 12 000 ääneen, kun laskematta oli vielä reilut 160 000 ääntä.

16 valitsijan Georgiassa Trump johti, mutta Biden kuroi eroa umpeen. Trumpin johto oli noin 13 500 ääntä, kun laskematta oli noin 50 000 ääntä. Suuri osa niistä on demokraattien vahvoilta alueilta Atlantan esikaupungeissa.

Pennsylvanian vaaleista vastaava virkamies Kathy Boockvar sanoi CNN :lle pitävänsä mahdollisena, että osavaltion tulos voi suurimmaksi osaksi valmistua torstai-iltaan mennessä paikallista aikaa. Pennsylvanian 20 valitsijaa ovat niin iso potti, että ilman niitä Trump ei voi voittaa. Trump oli illalla Suomen aikaa vielä 114 000 äänen johdossa, mutta Bidenin odotettiin keräävän merkittävän osan vielä laskematta olevista puolesta miljoonasta äänestä.

Lisää käräjöintiä luvassa

Presidentti Trump osallistui vaalikeskusteluun tviittaamalla , että ääntenlasku pitäisi keskeyttää. Lisäksi Trump tviittasi , että vaalipäivän jälkeen saapuneita ääniä ei lasketa. Twitter lisäsi tähän väitteeseen varoituksen harhaanjohtavasta sisällöstä.

Kamppailu Valkoisen talon herruudesta jatkui myös tuomioistuimissa. Trump tviittasi , että hänen kampanjansa nostaa oikeusjuttuja jokaisessa osavaltiossa, jonka Biden sanoo voittaneensa.

Bidenin kampanjan lakimies Bob Bauer lyttäsi oikeusjutut poliittisena teatterina ja yrityksenä levittää disinformaatiota.

Etyjin tarkkailijoiden johtaja paheksui

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijaryhmän johtaja Michael Link syytti Trumpia törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Link sanoi Stuttgarter Zeitung -lehdelle pitävänsä hyvin huolestuttavana, että Trump esitti väitteensä vaalivilpistä Valkoisesta talosta käsin, ympärillään presidentin virkaan kuuluva seremonia ja kunnianosoitukset.

– Se oli törkeää virka-aseman väärinkäyttöä, Link sanoi ja toisti Etyjin kannan, jonka mukaan väitteet vaalivilpistä ovat perättömiä ja murentavat kansalaisten luottamusta demokratiaan.

Etyj lähetti vaaleja seuraamaan 102 tarkkailijaa.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut