Usea tv-kanava katkaisi suoran tv-lähetyksen kesken Trumpin puheen, Twitter merkitsi Trumpin tviittejä

Trump väitti puheessaan jälleen, että on voittanut vaalit helposti, mutta demokraatit yrittävät varastaa häneltä voittoa. AFP / LEHTIKUVA

Ville Väänänen, Mari Areva, Sanna Raita-aho / STT

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump piti ennen kello kahta perjantaiaamuna Suomen aikaa tiedotustilaisuuden, jossa hän toi uudelleen esiin väitteensä presidentinvaalien vilpillisyydestä. Väitteille ei ole löytynyt riippumattomia todisteita.

Trump väitti puheessaan jälleen, että on voittanut vaalit helposti, mutta demokraatit yrittävät varastaa häneltä voittoa.

– Kun lailliset äänet oli laskettu, voitin helposti. He yrittävät peukaloida vaaleja, mutta me emme anna sen tapahtua, Trump sanoi.

Trump toisti väitteensä myöhemmin Twitterissä. Hän myös väitti, etteivät vaalitarkkailijat olisi päässeet tekemään työtään.

Twitter merkitsi tviitit harhaanjohtavien tietojen vuoksi. Tämän jälkeen Trump tviittasi tviitin, jossa moitti Twitteriä. Palvelu on joutunut merkitsemään useita Trumpin tviittejä viime päivinä.

Todisteita Trumpin väitteille vilpistä ei ole esitetty. Todellisuudessa ääntenlaskenta on yhä kesken muun muassa osassa vaa'ankieliosavaltioita. Ääntenlaskenta on kestänyt viime vaaleja pidempään pääasiassa siksi, että koronaviruksen leviämisen takia ääniä on annettu tavallista enemmän postitse.

Muun muassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on sanonut, ettei todisteita vilpistä ole. Sen sijaan Etyjin vaalitarkkailijaryhmän johtaja Michael Link on syyttänyt Trumpia itseään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä sen jälkeen, kun Trump esitti väitteitä vaalivilpistä ja vaati ääntenlaskun keskeyttämistä.

Useat tv-kanavat katkaisivat lähetyksen

Trumpin puhe kesti 17 minuuttia ja hän poistui välittömästi tilaisuudesta vastaamatta toimittajien kysymyksiin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan useat tv-kanavat Yhdysvalloissa katkaisivat suoran tv-lähetyksensä kesken Trumpin puheen. Esimerkiksi MSNBC perusteli ratkaisuaan sillä, ettei sillä ollut mahdollisuutta korjata presidentin vääriä väitteitä.

Medioiden vaalikommentaattorien kommentit vaihtelevat heidän kannatuslinjojensa mukaisesti. Yhteisymmärrys eri medioilla vaikuttaa kuitenkin olevan siitä, että luottamusta maan vaalijärjestelmään ei tule rapauttaa. Tätä ovat korostaneet muun muassa CNN ja Fox News, joilla on tunnetusti aika ajoin eri tulokulma poliittisiin kysymyksiin.

"Kukaan ei ota demokratiaamme pois meiltä"

Trump on useaan otteeseen pyrkinyt maalaamaan kuvaa postiäänestyksestä vilpillisenä.

Trumpin vastaehdokas Joe Biden tviittasi myöhemmin vastauksensa Trumpin puheeseen.

– Kukaan ei ota demokratiaamme pois meiltä. Ei nyt, eikä koskaan. Amerikka on taistellut ja uhrautunut sen puolesta niin paljon, ettemme anna sen tapahtua, Biden kirjoitti.

Republikaanien entinen presidenttiehdokas ja Utahin senaattori Mitt Romney tviittasi Trumpin puheen jälkeen vaatien kaikkien äänien laskemista.

– Jokaisen äänen laskeminen on demokratian ydin. Prosessi voi usein kestää kauan, ja se voi olla ehdokkaille turhauttavaa. Äänet lasketaan, ja jos siellä on väitettyjä säännönvastaisuuksia, ne tutkitaan ja ratkaistaan oikeudessa. Luottakaa demokratiaan, perustuslakiimme ja amerikkalaisiin ihmisiin, Romney kirjoitti.

Romney kisasi 2012 Barack Obaman kanssa presidentinvaaleissa.

Biden kehotti aiemmin kansalaisia pysymään rauhallisina

Demokraattien presidenttiehdokas Biden puhui medialle aiemmin kotikaupungissaan Wilmingtonissa Delawaren osavaltiossa. Biden kehotti kansalaisia pysymään rauhallisina ja odottamaan ääntenlaskun valmistumista.

– Pyydän kaikkia pysymään rauhallisina. Prosessi toimii. Ääntenlaskua suoritetaan loppuun ja tiedämme tuloksen pian, Biden sanoi.

Biden toisti puheessaan aiemman viestinsä, että uskoo voittavansa vaalit, kunhan kaikki äänet on laskettu.

– Meillä ei ole mitään epäilystä sen suhteen, että kun kaikki äänet on laskettu, minut ja senaattori Harris julistetaan voittajiksi, Biden sanoi viitaten varapresidenttiehdokas Kamala Harrisiin.

Tällä hetkellä Joe Biden on useiden medioiden arvion mukaan saamassa 253 valitsijaa ja Trump 214. Voittoon tarvitaan 270 valitsijaa.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut