Trump ei luovuta, vaatii läpinäkyvyyttä ääntenlaskentaan – Romney ei hyväksy Trumpin vaalivilppilausuntoja

Kyse ei ole yksittäisistä vaaleista, vaan koko vaaliprosessin riippumattomuudesta, Trumpin vaalikampanja sanoo lausunnossa. AFP / LEHTIKUVA

Maiju Ylipiessa / STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syyttää edelleen demokraatteja vaalivilpistä. Kampanjatiiminsä kautta antamassaan lausunnossa hän vakuuttaa jatkavansa oikeustaistelua kaikin keinoin, jotta hän päätyisi toiselle presidenttikaudelle.

Trumpin kampanja ei ole esittänyt mitään todisteita vaalivilpistä, eikä sellaisesta ole näkynyt viitteitä muutenkaan.

Trumpin mukaan amerikkalaiset ansaitsevat täyden läpinäkyvyyden ääntenlaskentaan. Kyse ei ole yksittäisistä vaaleista, vaan koko vaaliprosessin riippumattomuudesta, kampanja sanoo.

Aiemmin Trumpin vaalikampanja julkaisi lausunnon, jossa korostettiin, että presidentinvaalit eivät ole ohi ja Trump valitaan uudelleen vaalien päätteeksi. Tästä lausunnosta uutisoivat muun muassa New York Times ja uutistoimisto AFP.

– Virheellinen ennuste demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin voitosta perustuu neljän osavaltion tuloksiin, jotka ovat kaukana valmiista, kampanjan asianajaja Matt Morgan sanoi aiemmassa lausunnossa.

Syytteet vaalivilpistä jatkuvat

Morganin mukaan Pennsylvaniassa olisi havaittu "useita säännönvastaisuuksia" ja Nevadassa olisi lähetetty tuhansia sääntöjenvastaisia postiääniä.

Georgian äänet menevät Morganin mukaan tarkistuslaskentaan, ja kampanja pitää varmana, että sieltä löydetään virheellisiä ääniä. Arizonassa Trump on Morganin mukaan matkalla selkeään voittoon.

Trump ja hänen kampanjaväkensä ovat useaan otteeseen esittäneet väitteitä vaalivilpistä. Todisteita vilpistä ei ole löytynyt.

Republikaanisenaattori Romney ei hyväksy Trumpin vaalivilppilausuntoja

Republikaanisenaattori Mitt Romney ei hyväksy presidentti Donald Trumpin lausuntoja, joissa tämä kutsuu presidentinvaalin äänestystuloksia väärennetyiksi. Romney otti asiaan kantaa Twitterissä julkaisemassaan lyhyessä lausunnossa.

Romneyn mukaan presidentillä on kaikki oikeus vaatia äänten uudelleenlaskentaa tai tutkimuksia epäillyistä virheistä ääntenlaskussa, mutta vaalien äänestystuloksen kutsuminen väärennetyksi on väärin.

Hänen mukaansa Trumpin lausunnot muun muassa rapauttavat instituutioita, joiden pohjalle liittovaltio on perustettu, ja ruokkivat vaarallisia intohimoja.

Romney on aiemminkin profiloitunut Trumpin vastustajana.

Vaihtelevia reaktioita

Romneya lukuun ottamatta korkean profiilin republikaanipoliitikot eivät olleet tuominneet Trumpin lausuntoja perjantai-iltaan mennessä Suomen aikaa. Valtaosa heistä vaikeni tai lausui kieli keskellä suuta kaikkien laillisesti annettujen äänten laskemisen tärkeydestä, kuten puolueen senaattiryhmän puheenjohtaja Mitch McConnell.

Sen sijaan esimerkiksi Trumpin uskollinen tukija, senaattori Lindsey Graham kertoi lahjoittaneensa 500 000 dollaria Trumpin oikeusjuttukassaan. Teksasin senaattori Ted Cruz puolestaan toisteli Fox Newsin Sean Hannityn ohjelmassa Trumpin kampanjan esittämiä syytöksiä.

Vähemmän näkyvistä republikaaneista Minnesotan senaattori Pat Toomey kuitenkin arvosteli Trumpia.

– Presidentin puhe oli häiritsevä, sillä hän esitti erittäin vakavia syytöksiä ilman mitään näyttöä niiden tueksi, Toomey lausui CBS:lle.

Teksasia edustajainhuoneessa edustava Will Hurd puolestaan kutsui Trumpin perättömiä syytöksiä vaarallisiksi.

Republikaanien taustajoukoista muun muassa presidentti George W. Bushin vaalistrategina toiminut Karl Rove ja Trumpin entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton myös arvostelivat Trumpin puheita.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut