Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laki matkailun avaamisesta valmistumassa hädin tuskin jouluksi

Laki matkailun avaamisesta näyttää ehtivän voimaan aikaisintaan joulun kynnyksellä. Sosiaali- ja terveysministeriö viimeistelee viikonlopun aikana lakiluonnosta, joka on tarkoitus lähettää lausuntokierrokselle ensi viikon alussa.

STT:n tietojen mukaan tavoitteena on, että eduskunta ehtisi hyväksyä lain tällä istuntokaudella, jolloin laki tulisi voimaan ennen joulua. Tätäkin aikataulua pidetään kuitenkin kunnianhimoisena.

Hallituksen on tarkoitus tiedottaa ensi viikolla siitä, miten matkustamisen turvallisuus käytännössä varmistettaisiin. Tavoitteena on mahdollistaa matkailu myös sellaisista maista, joissa koronatilanne on huono. Käytännössä tämä tehdään todennäköisesti testaamalla, mutta vielä ei ole tiedossa, mikä hallituksen suunnitelma tarkalleen on.

Turhautuneena ratkaisuja odottanut Lapin Kauppakamari kirjelmöi valtioneuvostolle perjantaina.

– Olemme tietoisia pandemiatilanteen huononemisesta Keski-Euroopassa lähtömaissa, ja se vaikuttaa matkustushalukkuuteen, mutta tämän hetken tilanteesta huolimatta Lapin matkailuelinkeino vaatii edelleen nopeasti selkeitä ja ymmärrettäviä päätöksiä, Lapin kauppakamarin matkailuvaliokunnan puheenjohtaja Niina Pietikäinen patisti.

Rajoitukset rajalla aina poikkeus

Suomi on saanut muiden EU-maiden tavoin poikkeusluvan maahantulorajoituksiin Schengen-alueella. Poikkeus on erääntymässä marraskuun aikana. Hallituksen alkuperäisen suunnitelman mukaan testaukseen perustuvan toimintamallin oli tarkoitus tulla käyttöön 23.11, mutta tähän ei siis nyt ehditä.

Hallituksen on tarkoitus ensi viikolla tiedottaa väliaikaisesta järjestelystä. Todennäköisin vaihtoehto on se, että rajasääntelyä jatketaan vielä sen aikaa, kunnes laki saadaan valmiiksi.

Pääministerin esikunnasta kerrotaan, että hallituksen periaatepäätös matkailusta on ollut valmis jo jonkin aikaa. Sen kanssa pystytään kuitenkin etenemään vasta nyt, kun alkaa olla varmuus siitä, että myös lainsäädäntö saadaan valmiiksi.

Lakiesitys on yhä kesken, ja virkamiehet viilaavat yksityiskohtia viikonloppuna. Lain kirjoittaminen on ollut oikeudellisesti hyvin haastavaa, kerrotaan virkamieslähteistä.

Alun perin päävastuu lakiesityksen valmistelusta oli liikenne- ja viestintäministeriössä, mutta se siirtyi sosiaali- ja terveysministeriöön. Syynä oli se, että lakipaketista poistettiin kuljetusyrityksiä koskevat velvoitteet.

Testiä tarvitaan, muttei edellytetä

Lokakuun puolivälissä perustuslakivaliokunta antoi tylyn tuomion aiemmalle esitysluonnokselle. Hallituksen ensimmäinen esitys matkailun avaamisesta peruttiin jo ennen valiokunnan lausuntoa ja tilalle alettiin valmistella nyt työn alla olevaa luonnosta. Esitystä pyritään nyt muokkaamaan perustuslakivaliokunnan palautteen mukaisesti.

Valmistelevan virkamiehen mukaan suurin muutos aiempaan esitykseen on, että ajatustapaa muutetaan sitoutumalla enemmän nykylakiin.

– Lähinnä muutos on, että ei lähdetä ennakkotestin edellyttämisestä ja sen tarkastamisesta. Testi tarvitaan, mutta ei edellytetä sitä, sanoo lakiluonnosta valmisteleva johtaja Jari Keinänen sosiaali- ja terveysministeriöstä STT:lle.

Jos niin sanotuista riskimaista tulee ihmisiä, lähtökohtana on Keinäsen mukaan, että heidät voi laittaa karanteeniin, mutta nyt säädettävillä poikkeuksilla karanteeni voidaan välttää.

Tarkoitus on, että maailmalla tiedettäisiin, että Suomessa edellytetään tiettyjä asioita, jotta ihmiset tulisivat terveinä ja testattuina.

Toimet riippuisivat matkan kestosta

Matkustajiin kohdistuvat toimenpiteet vaihtelisivat sen mukaan, kuinka kauan matkustaja viipyy Suomessa. Keinäsen mukaan tällä hetkellä lakiluonnokseen kaavaillaan, että enintään kolme vuorokautta Suomessa oleskelevat välttäisivät karanteenin lähtömaassa otetulla negatiivisella koronatestillä.

Jos matkailija jäisi pidemmäksi aikaa, tarvittaisiin ennakkotesti ja enintään kolmen vuorokauden kohdalla toinen testi. Siihen asti pitäisi olla karanteenissa, mutta negatiivinen testitulos vapauttaisi siitä.

Lievennyksenä ollaan esittämässä, että jos matkustajalla on ennakkotesti ja heti Suomeen saapuessa hän ottaa toisen testin, joka osoittautuu negatiiviseksi, saisi karanteenista vapautuksen enintään kuudeksi päiväksi.

– Nämä päivien lukumäärät voivat vielä muuttua, Keinänen korostaa.

Laki olisi voimassa kesään

Riskimaan raja määriteltäisiin jatkossa Keinäsen mukaan niin, että maassa on selvästi huonompi tautitilanne kuin Suomessa. Edellisessä periaatepäätöksessä linjattiin, että riskimaan raja on 25 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa. Tartuntatilanteen pahentuessa syksyn aikana raja on osoittautunut käytännössä liian matalaksi, sillä maa toisensa jälkeen rikkoi sen, myös Suomi.

Laki olisi Keinäsen mukaan voimassa määräajan, alustavasti ensi kesään asti.