Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bidenille ja Harrisille satelee onnitteluita – myös presidentti Niinistö onnitteli

Useiden maiden johtajat onnittelivat heti lauantai-iltana Suomen aikaa Joe Bidenia Yhdysvaltain presidentinvaalien voitosta sen jälkeen, kun lukuisat yhdysvaltalaismediat julistivat, että Biden voittaa vaalit.

Onnittelijoiden joukossa oli myös Suomen presidentti Sauli Niinistö.

– Olen onnitellut Joe Bidenia tämän valinnasta. Odotan mahdollisuutta jatkaa vahvan kumppanuutemme rakentamista hänen ja Kamala Harrisin kanssa, Niinistö kertoi tasavallan presidentin kanslian tviitissä .

Onnitteluja sateli Bidenin ohella myös Yhdysvaltain varapresidentiksi nousevalle Kamala Harrisille.

– Onnitteluni Joe Bidenille ja Kamala Harrisille. Yhdysvallat on Suomelle tärkeä kumppani. Odotan yhteistyötämme, tviittasi esimerkiksi pääministeri Sanna Marin (sd.).

Johnson onnitteli Harrisia tämän historiallisesta saavutuksesta

Myös Britannian pääministeri Boris Johnson onnitteli Twitterissä Bidenia tämän valinnasta ja Harrisia tämän historiallisesta saavutuksesta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron niin ikään onnitteli sekä Bidenia että Harrisia ja sanoi, että nykypäivän haasteiden voittamiseksi on paljon tehtävää.

– Tehdään töitä yhdessä! Macron jatkoi.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi puolestaan odottavansa työskentelyä Bidenin, Harrisin, heidän hallintonsa ja Yhdysvaltain kongressin kanssa.

Merkel toivotti "onnea ja menestystä sydämensä pohjasta"

Saksan liittokansleri Angela Merkel onnitteli Bidenia sanoen, että transatlanttiset siteet ovat korvaamattomia.

– Toivotan onnea ja menestystä sydämeni pohjasta, hän sanoi.

– Meidän transatlanttinen ystävyytemme on korvaamaton, jos haluamme voittaa aikamme suuret haasteet, liittokansleri jatkoi Saksan hallituksen tiedottajan julkaisemassa tviitissä.

Von der Leyen: EU ja Yhdysvallat ovat ystäviä ja liittolaisia

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen onnitteli lämpimästi Bidenia vaalien voittamisesta ja sanoi odottavansa tämän tapaamista heti, kun ensimmäisen tilaisuus siihen ilmenee. Hänen mukaansa Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat ystäviä ja liittolaisia.

– Yhdessä olemme rakentaneet ennennäkemättömän transatlanttisen kumppanuuden, joka on juurtunut yhteiseen historiaan ja yhteisiin arvoihin demokratiasta, vapaudesta, ihmisoikeuksista, sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja avoimesta taloudesta, von der Leyen jatkoi.

Romney onnitteli ensimmäisenä republikaanisenaattorina

Myös republikaanisenaattori Mitt Romney onnitteli Bidenia ja Harrisia voitosta myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa. Hän oli ensimmäinen republikaanisenaattori, joka teki näin.

– (Puolisoni) Ann ja minä onnittelemme presidentiksi valittua Joe Bidenia ja varapresidentiksi valittua Kamala Harrisia. Tunnemme heidät hyväntahtoisina ja ihailtavina ihmisinä. Rukoilemme, että Jumala siunaisi heitä tulevina päivinä ja vuosina, Romney tviittasi .

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama sanoi puolestaan, että kun jokainen ääni on laskettu, niin Biden ja Harris ovat voittaneet historiallisen ja ratkaisevan voiton.

– Tiedän, että hän (Biden) tekee työnsä (presidenttinä) jokaisen amerikkalaisen etu sydämessään, huolimatta siitä saiko hän heidän äänensä vai ei, Obama sanoi lausunnossaan.

Biden oli Obaman varapresidentti.

Ulkoministeri Haavisto: Demokratia Yhdysvalloissa on puhunut

Myös useat suomalaisministerit kommentoivat lauantai-iltana Yhdysvaltain vaalien tilannetta. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan demokratia Yhdysvalloissa on puhunut. Hänen mukaansa transatlanttista yhteistyötä tarvitaan niin koronakriisin voittamiseen, ihmisoikeuksien puolustamiseen kuin ilmastokatastrofin estämiseen.

– Näitä toivomme EU:n ja Yhdysvaltojen uudelta yhteistyöltä, Haavisto lisäsi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) puolestaan aloitti vaaleja koskevan tviittiketjunsa sanomalla, että ilmassa on toivoa.

– Näyttää siltä, että Yhdysvaltain presidentinvaalit ratkesivat Joe Bidenin ja hänen varapresidenttinsä Kamala Harrisin hyväksi. Lämpimät onnittelut!

– Voi ääneen sanoa, että Yhdysvaltojen tulevaisuus näyttää nyt valoisammalta, ja Suomen sekä Euroopan yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa helpottuu, sisäministeri myös tviittaa.

Hänen mukaansa vaaleilla on vaikutusta koko maailman suuntaan.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan Bidenin valinta antaa toivoa ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun, mutta neljän menetetyn vuoden jälkeen Yhdysvalloissa tarvitaan ripeitä ja määrätietoisia toimia.

– Väistyvän presidentin (Donald Trumpin) demokratiaa halveksuvat äänenpainot ovat syvästi huolestuttavia. Rauhanomainen demokraattinen siirtymä ja vaalituloksen kunnioittaminen ovat demokratian peruslähtökohtia, opetusministeri jatkoi.

-------

Lähteenä myös AFP ja Guardian