Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pro jätti lakkovaroituksen pattitilanteessa junnaavassa Kotidatan työriidassa

Ammattiliitto Pro on jättänyt lakkovaroituksen Suomen Kotidataan . Jollei sopua osapuolien välillä synny, lakko alkaa 25. marraskuuta kello 6. Lakon on määrä päättyä 22. joulukuuta ennen puoltayötä.

Ammattiliitto Pron mukaan yli puolet Kotidatan työntekijöistä on Pron jäseniä. Työehtokiistaan ei maanantaina löytynyt ratkaisua, vaan neuvottelut päättyivät valtakunnansovittelijan luona tuloksettomina.

Keväästä asti jatkuneessa työriidassa on kyse siitä, tulisiko Suomen Kotidatassa soveltaa kaupan vai ict-alan työehtosopimusta.

– Ei riitä, että Pro osapuoli hakee aktiivisesti ratkaisua, jos työnantaja ei todellisuudessa tule yhtään vastaan, vaan haluaa Kaupan liiton tuella raivokkaasti halpuuttaa Ict-alan ammattilaisten työtä Suomessa, Pron johtaja Antti Hakala sanoo tiedotteessa.

Kaupan liitto kertoi maanantaina, että kiistan osapuolista Kotidata, Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto Pam ovat olleet valmiita ratkaisemaan ongelmat paikallisesti.

– Paikalliseen sopimiseen ei ole tässä yrityksessä perusteita, sillä luottamuspula on niin suuri, Pron lakkotiedotteessa sanotaan.

Työriidassa on nähty jo aiemmin useita lakkoja. Paraikaa Kotidatassa on käynnissä lakko, joka alkoi 20. lokakuuta ja jatkuu ensi viikon maanantaihin saakka. Viime viikolla Pro myös piti kolmen päivän tukilakon Elisassa , Teliassa ja niiden alihankkija- ja vuokratyöyrityksissä.

"Järjestöpoliittinen ristiretki"

Kaupan liitto moittii Prota lakkoilusta kiistassa, joka on jo kertaalleen ratkaistu syyskuussa. Tuolloin työtuomioistuin totesi, että Kotidatassa voidaan soveltaa kaupan työehtosopimuksen ehtoja. Kaupan liiton mukaan Pro ei arvosta työtuomioistuimen asemaa ja roolia.

Kaupan liiton työmarkkinajohtajan Anna Lavikkalan mukaan Pron vaatimuksien hyväksyminen tarkoittaisi noin 500 euron palkankorotusta Kotidatan työntekijöille.

– Kyse on puhtaasti järjestöpoliittisesta ristiretkestä laajentaa ict-tes:in soveltamista, Lavikkala sanoo liiton tiedotteessa.

– Karuinta on se, että Pro on valmis lakkomoukaroinnilla kaatamaan Kotidatan ja uhraamaan työntekijöiden työpaikat saavuttaakseen järjestöpoliittisen tavoitteensa. Pyhittääkö tarkoitus keinot, Lavikkala kysyy.

----

Korjattu juttua klo 18.37: Toisin kuin Pron tiedotteessa alun perin kerrottiin, kaikki Kotidatan työntekijät eivät ole Pron jäseniä.