Apteekkariliitto varoittaa ennakoimattomista vaikutuksista

Lääkkeiden toivotaan halpenevan, jos sääntelyä kevennetään. HANNA MATIKAINEN / LEHTIKUVA

Anniina Luotonen / STT

Apteekkariliiton mielestä Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) esittämät muutokset apteekkialalle tarkoittaisivat radikaalia järjestelmän kokonaisuudistusta.

Apteekkariliiton toimitusjohtajan Merja Hirvosen mukaan tällaisten "mullistavien uudistusten" vaikutukset voisivat olla ennakoimattomia.

– Emme varmasti halua, että tämän uudistuksen kanssa käy kuin taksiuudistuksen kanssa, Hirvonen sanoo STT:lle.

KKV julkisti tänään laajan selvityksensä apteekkimarkkinoista ja antoi listan toimenpiteistä, joilla lääkekustannuksia voitaisiin pienentää.

KKV ehdottaa muun muassa lääkkeiden hintaa määrittävän lääketaksan alentamista sekä luopumista apteekkilupien tarveharkinnasta ja apteekkien sijaintisääntelystä.

KKV myös sallisi valittujen itsehoitolääkkeiden myynnin muissakin myyntipaikoissa kuin apteekeissa, jos lääkeviranomainen katsoo sen turvalliseksi.

Apteekkariliiton Hirvosen mukaan uudistuksia kannattaa tehdä harkitusti ja vaiheistaen.

– Emme vastusta uudistamista, mutta katsomme, että se täytyy tehdä terveydenhuollon tavoitteet edellä, ei vain kilpailun lähtökohdista.

Hirvosen mukaan sääntely olisi parempi keino laskea lääkkeiden hintoja kuin kilpailun lisääminen. Liitto on ehdottanut nykyisen lääketaksa-apteekkiveron uudistamista keinoksi hintojen alentamiseen.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut