Tulli on löytänyt torjunta-ainejäämiä elintarvikkeista tänä vuonna jo koko viime vuotta enemmän – chilipaprikoista tehtiin poikkeuksellinen löytö

Syksyn aikana liikaa torjunta-ainejäämiä on todettu muun muassa kuivatussa chilipaprikassa. Kuvan chilipaprikat eivät liity tapaukseen. Pekka Sakki / LEHTIKUVA

STT

Tullin valvonnassa on lokakuun loppuun mennessä hylätty torjunta-ainejäämien takia enemmän tuotteita kuin koko viime vuonna. Kaikkiaan Tulli on hylännyt 37 tuontierää torjunta-aineiden takia.

– Syynä ei kuitenkaan todennäköisesti ole tuotteiden laadun heikentyminen esimerkiksi koronaviruspandemian takia, vaan Tullin valvonta on osunut paremmin huonolaatuisiin tuotteisiin, arvioi tiedotteessa Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Syksyn aikana liikaa torjunta-ainejäämiä on todettu muun muassa kiinalaisissa ja perulaisissa pavuissa, egyptiläisissä taateleissa, Puolassa viljellyssä tomaatissa ja aasialaisissa tuoreissa pitaijoissa sekä kuivatussa chilipaprikassa.

– Chilipaprikoista löytyi yhteensä 20 eri torjunta-ainejäämää, mikä on varsin poikkeuksellista, koska yleensä eri torjunta-ainejäämiä löytyy maksimissaan kuusi, toteaa tiedotteessa elintarvikkeiden kemiallisten tutkimusten jaostopäällikkö Suvi Ojanperä.

Ongelmia etenkin kaukaa EU:n ulkopuolelta tulevissa tuotteissa

Hylätyksi on joutunut myös kilomääriltään suuria eriä, esimerkiksi Intiasta ja Pakistanista tulleita riisejä ja Israelista ja Egyptistä tulleita appelsiineja.

Torjunta-ainejäämien takia on hylätty lisäksi neljä luomutuote-erää, joissa oli espanjalaista lehtikaalia, saksalaista alkoholitonta olutta, perulaista kvinoaa ja intialaista ashwagandha-jauhetta.

Tulli kertoo, että ongelmallisimmat tuotteet tulevat yleensä kaukaa EU:n ulkopuolelta. Tämä johtuu siitä, että kyseisissä maissa torjunta-aineita koskeva lainsäädäntö voi olla erilainen kuin EU:ssa ja jotkin täällä kokonaan kielletyt torjunta-aineet voivat olla kyseisissä maissa sallittuja.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut