Koronarokotukset voitaisiin aloittaa EU-alueella parhaassa tapauksessa alkuvuodesta 2021, arvioi tartuntatautivirasto

Tartuntatautiviraston johtajan mukaan optimistisesti ajatellen rokottaminen voitaisiin päästä aloittamaan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ensimmäiset koronarokotteet EU-alueella voitaisiin parhaassa tapauksessa antaa ensi vuoden alussa, Euroopan tartuntatautivirasto arvioi.

Optimistisesti ajatellen rokottaminen voitaisiin päästä aloittamaan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana, sanoo tartuntatautiviraston johtaja Andrea Ammon uutistoimisto AFP:lle. Tarkempaa ajankohtaa Ammon ei halua arvioida.

Ammon pitää pandemian suuntaa Euroopassa tällä hetkellä hyvin huolestuttavana ja toteaa, että kaikki indikaattorit osoittavat nyt aivan väärään suuntaan. Lisäksi hän kehottaa eurooppalaisia noudattamaan maansa rajoituksia, vaikka se olisi vaikeaa.

Ammon sanoo haastattelussa pitävänsä Pfizerin ja Biontechin tutkimustuloksia 90-prosenttisen tehokkaasta koronavirusrokotteesta lupaavina, mutta painottaa, että toistaiseksi kyse on lehdistötiedotteesta eikä tieteellisestä ja vertaisarvioidusta tutkimuksesta.

EU-komissio kertoi keskiviikkona tehneensä yhtiöiden kanssa sopimuksen 300 miljoonan rokoteannoksen ostamisesta. Komission terveydestä ja elintarviketurvallisuudesta vastaava komissaari Stella Kyriakides painotti keskiviikkona, ettei rokote välittömästi pysäytä pandemiaa, vaan rajoitustoimia tarvitaan, kunnes huomattava osuus väestöstä on saatu rokotettua.

Kiinalaisrokotteen testaaminen Brasiliassa saa jatkua, linjasivat viranomaiset

Brasiliassa terveysviranomaiset sallivat CoronaBac-koronarokotteen testaamisen jatkamisen.

Tiistaina tiedotettiin, että rokotteen testaus oli keskeytetty Brasiliassa "vakavan ja haitallisen tapauksen" vuoksi. Keskiviikkona viranomaiset kertoivat saaneensa riittävästi lisätietoja keskeyttämisen aiheuttaneesta tapauksesta, ja tietojen perusteella testauksen jatkamiselle voitiin antaa lupa.

Rokote on kiinalaisen Sinovac Biotech -lääkeyhtiön kehittämä. Yhtiön mukaan testaajan tapaus ei liittynyt rokotteeseen, ja samaa mieltä olivat myös terveysviranomaiset.

Kiinalaisrokote on joutunut Brasiliassa keskelle poliittista kiistaa. Kiinalaisrokotteen näkyvin tukija on ollut Sao Paulon kuvernööri Joao Doria, joka on äärioikeistolaisen presidentin Jair Bolsonaron merkittävimpiä vastustajia. Bolsonaro puolestaan on kannattanut kilpailevaa koronarokotetta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut