Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump puhui ensimmäistä kertaa Bidenin vaalimenestyksen jälkeen – "Kuka tietää, mikä hallinto silloin on, aika näyttää"

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump puhui illalla lehdistötilaisuudessa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hänen kerrottiin häviävän presidentinvaalikisan Joe Bidenille.

Trump ei puhunut tilaisuudessa vaaleista. Hän keskittyi koronavirusrokotteeseen ja virukseen liittyviin rajoituksiin. Hän korosti, että hänen hallintonsa ei aio laittaa kaikkein tiukimpia koronarajoituksia toimeen.

Hän ei ottanut kantaa siihen, kenen hallinto maassa toimii alkavalla presidenttikaudella. Hän kuitenkin heitti ilmaan ajatuksen siitä, että aika näyttää, mikä hallinto tulee toimimaan Valkoisessa talossa.

– Mitä tapahtuukaan tulevaisuudessa – kuka tietää, mikä hallinto silloin on, luulen, että aika näyttää – mutta voin kertoa, että tämä hallinto ei ryhdy koronasulkuihin, hän sanoi.

Trump ei vastannut toimittajien kysymyksiin

Sekä uutistoimisto AFP että uutiskanava CNN arvioivat, että Trumpin kommentti on tähän mennessä lähin viittaus hänelle itselleen tappiollisen vaalituloksen huomioimisesta. Presidentti on aloittanut oikeustoimia ympäri maata eikä ole tunnustanut tappiotaan.

Trumpin lähtiessä lehdistötilaisuudesta toimittajat huusivat hänen peräänsä tiedustellen muun muassa, milloin presidentti suostuu myöntämään hävinneensä vaalit.

Trump on väittänyt vaaleja Twitterissä vilpillisiksi lukuisia kertoja. Yhdysvaltain liittovaltion ja osavaltion vaaliviranomaisten mukaan vaaleissa ei ole kuitenkaan ilmennyt minkäänlaisia todisteita vaalivilpistä.

Eri tahojen yhteisessä lausunnossa todettiin, että marraskuun 3. päivän vaalit olivat "maan historian turvallisimmat".

Myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa puhui myös Trumpin koronatiimin asiantuntijoita. Heistä yksikään ei vastannut toimittajien kysymyksiin tilaisuuden jälkeen.

Bidenin vie voiton myös Georgiassa

Yhdysvaltalaismedia julkaisi myöhään perjantai-iltana ennusteensa viimeisistä osavaltioista maan presidentinvaaleissa.

CNN :n, ABC :n, CBS Newsin ja NBC :n ennusteen mukaan demokraattien Joe Biden oli voittamassa taakseen Georgian osavaltion, istuva presidentti Donald Trump taas Pohjois-Carolinan.

Jos ennusteet pitävät paikkansa, vaalien lopullinen tulos olisi 306 valitsijamiestä Bidenille ja 232 Trumpille. Muun muassa uutistoimisto AP ei ollut vielä iltakymmeneltä Suomen aikaa ennustanut voittajaa.

Vaaliäänten lasku on kestänyt tänä vuonna pitkään johtuen muun muassa postiäänten ennätyssuuresta määrästä. Biden julistettiin presidentinvaalien voittajaksi jo viime viikon lauantaina, kun lukuisat uutismediat ennustivat hänen saavan taakseen ratkaisevat 270 valitsijaa.

Ainakin Georgian osavaltion äänet aiotaan laskea vielä uudelleen käsin. Jos Biden vahvistetaan senkin jälkeen osavaltion voittajaksi, kyseessä on ensimmäinen kerta lähes 30 vuoteen, kun demokraattien presidenttiehdokas voittaa osavaltiossa

Pennsylvania ei aio laskea ääniä uusiksi

ABC :n mukaan Bidenin voiton viime viikonloppuna varmistaneessa vaa'ankieliosavaltio Pennsylvaniassa ei aiota laskea ääniä uudelleen. Asiasta kertoi osavaltion ylin vaaliviranomainen Kathy Boockvar.

Uudelleenlaskentaa ei tehdä, sillä Biden on saanut niin paljon ääniä, ettei automaattista uudelleenlaskentaa tarvitse tehdä.

CNN puolestaan kertoo kahden pennsylvanialaistuomarin kumonneen perjantaina yhteensä kuusi oikeushaastetta, joilla Trumpin vaalitiimi oli yrittänyt mitätöidä tuhansia osavaltiossa annettuja ääniä.

Yhteensä Trumpin kampanja halusi mitätöidä lähes 9 000 postiääntä, koska niiden kuorista puuttui vaikkapa nimi, päivämäärä tai osoite. Vaikka Trumpin tiimin haasteissa on kyse tuhansista äänistä, ei niiden mitätöinti riittäisi kumoamaan Bidenin voittoa osavaltiossa, kertoo CNN.

New York Times kertoi myös aiemmin Trumpia edustavan lakitoimiston vetäytyneen perjantaina Pennsylvanian vaalituloksen riitauttamisesta. Lehden mukaan toimisto ajoi kannetta, jonka mukaan yli 2,6 miljoonaa postiääntä ei olisi pitänyt laskea vaaleissa.

New Yorkin osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo kommentoi perjantaina paikallista aikaa CNN :lle kovasanaisesti Trumpin haluttomuutta myöntää tappiotaan.

Cuomon mukaan se, ettei presidentti suostu tekemään siirtymävaiheessa yhteistyötä Bidenin tulevan hallinnon kanssa on "vastuuttomuuden ja narsismin huippu".

– Se on häpeällistä. Hän torjuu asian edelleen. Luvut eivät voisi olla selkeämpiä, Cuomo sanoo CNN:n haastateltavana.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.