Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etiopian Tigraysta iskettiin raketeilla Eritrean pääkaupunkiin, kapinallisjoukot kertoivat olevansa iskun takana

Etiopiassa pohjoisen Tigrayn osavaltion kapinallisjoukot kertovat tehneensä iskut naapurimaahan Eritreaan. Raketti-iskut ovat viimeisin viite siitä, että Etiopian sisäinen konflikti on leviämässä laajemmalle Afrikan sarven alueella.

Eritreaan kohdistuneet raketti-iskut tapahtuivat lauantai-iltana. Diplomaattilähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että useat raketit osuivat lähelle Eritrean pääkaupungissa Asmarassa sijaitsevaa lentokenttää.

Tigrayn osavaltion valtapuolue, Tigrayn kansan vapautusrintama (TKVR) kertoi sunnuntaina olevansa iskun takana. TKVR:n johtaja Debretsion Gebremichaelin mukaan Etiopian hallituksen joukot ovat käyttäneet Asmaran kenttää, joten siitä on tullut oikeutettu iskukohde.

Rakettien määrästä tai niiden aiheuttamista vahingoista ei ole vielä tietoa. AFP:n diplomaattilähteiden tavoin Yhdysvaltain Asmaran-suurlähetystö kertoi sunnuntaina, että lauantai-iltana kaupungissa kuului useita "kovia ääniä".

– Vahvistamattomien tietojen mukaan ne (kovat äänet) voivat olla peräisin räjähteistä Asmaran kansainvälisen lentokentän läheisyydessä. Mikään ei viittaa siihen, että lentokenttään olisi isketty, suurlähetystön tiedotteessa kerrottiin.

Etiopia tai Eritrea ei ole toistaiseksi antanut lausuntoa tapahtuneesta tai siitä, millaisiin toimiin ne mahdollisesti ryhtyvät.

Konfliktin pelätään leviävän

Eritrea on valikoitunut TKVR:n kohteeksi, sillä heidän mukaansa eritrealaisia sotilaita on ollut mukana Tigrayn joukkojen vastaisissa sotatoimissa. Etiopian hallitus on kiistänyt eritrealaisten mukanaolon. Tietoja on kuitenkin vaikea vahvistaa kumpaankaan suuntaan, sillä viestintäkanavat eivät toimi alueella.

TKVR on uhannut iskeä myös satamakaupunki Massawaan Eritreassa.

Väkivaltaisuudet Etiopian joukkojen ja TKVR:n joukkojen välillä puhkesivat marraskuun alussa. Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin mukaan hallituksen joukot olivat vastanneet TKVR:n joukkojen hyökättyä kahteen sotilasleiriin. TKVR kiistää hyökkäykset.

Konfliktin taustalla on maan myrskyisä lähihistoria. TKVR oli maan johdossa kolme vuosikymmentä ennen kuin Abiy nousi valtaan. Abiyn valtakaudella TKVR:n edustajat ovat kertoneet, että heitä ja heidän jäseniään on kohdeltu epäreilusti.

Myös Abiyn toimintaan on kohdistunut kritiikkiä, sillä kansainvälisen yhteisön toiveiden vastaisesti Abiy on jatkanut taistelua Tigrayn osavaltiossa riisuakseen TKVR:n joukot aseista. Abiyn tarkoitus on syöstä Tigrayn kapinallisjohtajat vallasta ja asettaa tilalle uusi hallinto.

Useat valtiot ovat sitä vastoin kehottaneet väkivaltaisuuksien välittömään lopettamiseen, jotta konflikti ei leviä laajemmalle. Eritrean lisäksi TKVR ilmoitti eilen iskeneensä raketeilla naapuriosavaltion Amharan lentokenttiä.

Sudaniin paennut yli 20 000 ihmistä

Tigrayn osavaltiossa kiihtyviä pommituksia on paennut Sudaniin ainakin 21 000 ihmistä, sudanilainen avustusjärjestö kertoi perjantaina. Heidän joukossaan on etiopialaisia, jotka palaavat Sudaniin etsimään turvaa toistamiseen. Suuret joukot pakenivat Sudaniin vuosikymmeniä sitten nälänhädän takia.

– Olen mittaamattoman surullinen, koska lähtiessäni 20 vuotta sitten en koskaan uskonut palaavani tänne pakolaisena, Sudaniin saapunut 40-vuotias Gabriel kertoo uutistoimisto AFP:lle.

TKVR:n arvion mukaan sadattuhannet Tigrayn osavaltion asukkaat ovat myös joutuneet jättämään kotinsa ja etsivät turvaa muualta Etiopiasta.

Lisäksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi perjantaina, että Tigrayssa satoja siviilejä on tapettu verilöylyssä aiemmin tällä viikolla. YK:n ihmisoikeuskomissaari vaati siviilikuolemien selvittämistä, sillä hänen mukaansa kyseessä voi olla sotarikos.