Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Azerbaidzhan antaa armenialaisille lisäaikaa vetäytyä luovutettavalta Kalbajarin alueelta

Azerbaidzhan on ilmoittanut antavansa Armenian joukoille lisäaikaa vetäytyä Kalbajarin alueelta. Azerbaidzhanin mukaan Armenian aseellisilla joukoilla ja alueen "laittomilla armenialaisilla asuttajilla" on marraskuun 25. päivään asti aikaa vetäytyä alueelta. Asiasta kertoi presidentti Ilham Alijevin neuvonantaja Hikmet Hajijev.

Vuosikymmeniä armenialaisseparatistien hallussa olleen Kalbajarin hallinnan oli määrä siirtyä Azerbaidzhanille tänään. Alueen palauttamisesta sovittiin Venäjän välittämässä tulitaukosopimuksessa, joka koskee Vuoristo-Karabahin viikkoja jatkuneita taisteluita.

On ollut epäselvää, mitä tulitaukosopimus tarkoittaa palautettavia alueita asuttaneiden armenialaisten kannalta. Hajijevin mukaan armenialaiset olivat alueella laittomasti eikä heillä siten ole oikeuksia omistaa alueen rakennuksia.

Kalbajarin alue oli lähes täysin azerien asuttama, kunnes Armenia hääti heidät pois voitettuaan vuoden 1990 sodan Vuoristo-Karabahin hallinnasta. Valtaosa alueen rakennuksista kuului alkujaan azereille.

Lauantaina kerrottiin, että Kalbajarista Armeniaan poistuneet armenialaiset polttivat asumuksiaan ennen lähtöään. He veivät mukanaan kaiken siirrettävän omaisuuden, ja jotkut ottivat mukaansa jopa vanhempiensa haudat.

Muille luovutettaville alueille ei lisäaikaa

Azerbaidzhanin presidentin neuvonantajan mukaan muille tulitaukosopimuksessa luovutettavaksi määrätyille alueille ei myönnetä lisäaikaa. Armenian on määrä luovuttaa Aghdamin alueen hallinta ensi viikolla eli 20. marraskuuta ja Lachinin alue 1. joulukuuta.

Tulitaukosopimus on aiheuttanut Armeniassa tyrmistystä, sillä se on tulkittu merkittäväksi voitoksi Azerbaidzhanille. Armenia joutuu luovuttamaan Vuoristo-Karabahin ulkopuoliset Kalbajarin, Aghdamin ja Lachinin alueet, minkä lisäksi Azerbaidzhan saa pitää sodassa valtaamansa alueet.

Tuhannet armenialaiset ovat osoittaneet mieltään tulitaukoa ja sen allekirjoittanutta pääministeriä Nikol Pashinjania vastaan. Armenian pääkaupungissa Jerevanissa on myös sunnuntaina määrä osoittaa mieltä.

Viikkoja jatkuneissa Vuoristo-Karabahin taisteluissa on kuollut pelkästään Armenian puolella ainakin yli 2 300 ihmistä, ja kymmenettuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa. Azerbaidzhan ei ole julkistanut tietoja omien kuolonuhriensa määrästä.