Ohisalon uhkauksesta syytetty julkaisi Instagramissa kuvan, jossa ministerin kasvojen päällä oli tähtäinristikko – mies pyysi oikeudenkäynnissä Ohisalolta anteeksi

Syytetty kiistää syyllistyneensä laittomaan uhkaukseen. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Jecaterina Mantsinen, Susanna Jääskeläinen / STT

Syyttäjä vaatii 30-vuotiaalle miehelle puolen vuoden vankeusrangaistusta sisäministeri Maria Ohisaloon (vihr.) kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta. Rangaistus voidaan syyttäjän mukaan määrätä ehdollisena.

Syyttäjän mukaan mies muun muassa julkaisi Instagramissa kuvan, jossa Ohisalon kasvojen päällä on tähtäinristikko. Julkaisu sisälsi myös sanallisen uhkauksen. Lisäksi mies kommentoi Ohisalon Instagram-julkaisuun muun muassa olevansa pommintekokoulussa, ajavansa pommirekan poliisilaitokselle ja lähettävänsä "paketin" sisäministeriöön, syyttäjä sanoo. Julkaisu ja kommentointi tapahtuivat lokakuussa.

Mies myöntää menetelleensä syyttäjän kertomalla tavalla, mutta kiistää syyllistyneensä laittomaan uhkaukseen. Syytetyn asianajaja kommentoi syytettä sanomalla miehen suivaantuneen ja turhautuneen siitä, ettei hänen asiallisiin kysymyksiinsä ollut aiemmin vastattu.

Syytetty on läsnä istunnossa. Istunnon alkupuolen hän piti päässään mustia aurinkolaseja. Ohisalo osallistuu oikeudenkäyntiin videoyhteyden välityksellä.

Syyttäjän mukaan miehen uhkaukset olivat selvästi vakavasti otettavia. Pommintekokoulussa oleminen on syyttäjän mukaan mahdollista, sillä pommien tekoon annetaan netissä ohjeistusta. Syytetyn aggressiivisuus ja väkivallan ihannointi tulevat syyttäjän mukaan ilmi sosiaalisen median käyttäytymisen lisäksi syytetyn käytöksestä tutkintavankeudessa. Hän on syyttäjän mukaan kirjoittanut pidätystilan seinään useita Ohisaloon kohdistuneita uhkauksia.

– Kyse ei ole hetkellisestä mielijohteesta, vaan aggressiivisuus on jatkunut edelleen, syyttäjä Mika Appelsin sanoi.

Syytetty kokee tulleensa poliisien vainoamaksi

Puolenpäivän jälkeen oikeudenkäynnissä kuultiin Ohisaloa ja syytettyä. Ohisalo sanoi, että viestien myötä hän alkoi miettiä, voiko hän hoitaa työnsä ja vapaa-aikansa aiempaan tapaan. Hän sanoi miettineensä, onko hänen mahdollista tavata ihmisiä yleisötilaisuuksissa tai käydä lenkillä. Ohisalo kertoi itse pyytäneensä kirjaamaan rikosilmoituksen kuultuaan tähtäinristikkokuvasta.

Syytetty kertoi omassa kuulemisessaan kokeneensa elämänsä aikana vakavaa kaltoinkohtelua ja vääryyksiä, ja yrittäneensä saada ne tutkittavaksi. Hänen mukaansa asioita ei ole tutkittu, vaan sen sijaan hän on joutunut poliisin epäasiallisen kohtelun uhriksi.

Mies kokee poliisin vainoavan häntä. Hänen mukaansa poliisi on kohdistanut häneen väkivaltaa ja kiusaamista ja jopa väärentänyt tutkintoja. Hän pyysi Ohisalolta anteeksi.

– Olen pahoillani viesteistä. Minulla oli todella paha olla.

Hän sanoi, ettei koskaan voisi toteuttaa kyseisiä uhkauksia tai käyttää väkivaltaa. Hänen mukaansa hänen tarkoituksenaan oli tuoda esille hänen itsensä kokemaa vääryyttä, jota aiemmin ei ole kuunneltu.

Ohisalon uhkaamisen lisäksi miestä syytetään muun muassa poliisiin kohdistuneesta kunnianloukkauksesta. Syytteen mukaan mies julkaisi Helsingin poliisilaitoksen poliisimiehestä useita halventavia ja valheellisia väitteitä, jotka olivat omiaan aiheuttamaan tälle kärsimystä ja tähän kohdistuvaa halveksuntaa. Mies kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Ministereihin kohdistuvia vakavia uhkauksia joitain vuodessa

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kertoo, että valtioneuvoston jäseniin kohdistuvia vakavaksi luokiteltavia uhkauksia tulee ilmi joitain tapauksia vuodessa.

Hänen mukaansa määrä on pysytellyt jotakuinkin samalla tasolla kuin aiemmin, jos verrataan vaikkapa edelliseen vuoteen. Lievempää häirintää ja uhkailua tapahtuu tätä enemmän.

Kurvisen mukaan päätös siitä, meneekö tapaus poliisitutkintaan, perustuu tapauskohtaiseen kokonaisharkintaan. Hänen mukaansa kaikkiin tapauksiin, jotka voivat vaarantaa valtioneuvoston jäsenten tai virkamiesten toiminnan, suhtaudutaan vakavasti.

Soini ja Stubb uhkaavien tekojen kohteina ministerikausillaan

Viime vuosien aikana myös Timo Soini (sin.) ja Alexander Stubb (kok.) ovat ministerinä toimiessaan joutuneet uhkaavien tekojen kohteiksi.

Ulkoministerinä toiminut Soini oli tapaamassa äänestäjiä Vantaalla Korson maalaismarkkinoilla maaliskuussa 2019, kun keski-ikäinen mies yritti lyödä häntä muovipullolla. Asiassa on nostettu syyte pahoinpitelyn yrityksestä. Epäilty on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Syytteitä on määrä käsitellä käräjäoikeudessa tammikuussa.

Valtiovarainministerinä toimineen Stubbin kodin ikkunoita ammuttiin ilmakiväärillä elokuussa 2016. Kaksi miestä myös kivitti talon ikkunoita ja ulko-ovea. Toinen miehistä tuomittiin sittemmin Espoon käräjäoikeudessa puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Toinen epäillyistä kuoli ennen kuin jutun poliisitutkinta saatiin päätökseen.

Stubbin päälle myös heitettiin kolajuomaa Tampereella vuonna 2015, kun hän vieraili paikallisessa kauppakeskuksessa. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tekijän sakkoihin kunnianloukkauksesta ja lievästä vahingonteosta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut