Dresdenin linnan aarrekammion ryöstöstä epäiltyjä otettiin kiinni, valtava poliisioperaatio sotki Berliinin liikennettä

Dresdenin museoryöstössä varkaiden matkaan katosi muun muassa kallisarvoinen miekka. /Dresden Police AFP/Dresden Police / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksan poliisi on ottanut kiinni kolme ihmistä epäiltyinä osallisuudesta vuosi sitten tapahtuneeseen Dresdenin museoiskuun. Varkaat veivät Dresdenin linnan Vihreä holvi -aarrekammiosta useita mittaamattoman arvokkaita 1700-luvun jalokiviesineitä.

Poliisi on myös tehnyt etsintöjä 18 kohteeseen Berliinissä. Mukana suuroperaatiossa oli 1 600 poliisia koko maasta, ja se aiheutti pääkaupungissa mittavia liikenneruuhkia.

Pääkohteena on libanonilaistaustainen Remmon perhe, joka tunnetaan yhteyksistään järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Kaksi Remmon klaanin jäsentä sai helmikuussa vankeustuomiot Berliinissä tehdystä museoiskusta, jossa vietiin sadan kilon painoinen kultakolikko. Syyttäjät kertoivat, että Dresdenin tapaukseen liittyen etsitään vielä kahta perheen jäsentä.

Dresdenissä varkaat tunkeutuivat aarrekammioon aikaisin aamulla viime vuoden marraskuussa ja veivät mukanaan muun muassa miekan, jonka kahvaan on upotettu yhdeksän suurta ja 770 pienempää timanttia, sekä korun, jossa on kuuluisa 49 karaatin Dresdenin valkoinen timantti.

Valvontakameroiden tallenteissa näkyi, miten yksi varkaista murtautui vitriineihin kirveellä. Viranomaiset ovat tarjonneet puolen miljoonan euron palkkiota tiedoista, jotka johtavat tekijöiden kiinnisaamiseen.

Vihreän holvin rakennutti Saksin vaaliruhtinas August Väkevä 1700-luvulla. Museon johtaja Marion Ackermann sanoi, että holvista vietyjen ainutlaatuisten esineiden arvoa on mahdoton arvioida.

Asiantuntijat epäilevät, että varastettuja esineitä tuskin enää löydetään. Jalokivet on todennäköisesti irrotettu ja hiottu uuteen uskoon.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut