Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauhajoella mitattu lähes 24 metriä sekunnissa puhaltava puuska, sähköt poikki tuhansilta talouksilta – Liisa-myrsky riehuu nyt etelässä ja voimistuu päivän aikana maan länsi- ja keskiosissa

Liisa-nimen saanut myrsky on nyt voimakkaimmillaan Etelä-Suomessa. Myrsky oli katkonut sähköt puolenpäivän aikoihin jo yli 35 100 kotitaloudelta, selviää Energiateollisuuden sähkökatkokartasta . Sähkökatkot keskittyvät eteläiseen Suomeen.

Maa-alueilla on mitattu monin paikoin myrskypuuskia etelässä ja lännessä, kertoo Ilmatieteen laitos. Aamupäivän suurin lukema mitattiin Etelä-Pohjanmaan Kauhajoella, missä myrskypuuska oli 23,9 metriä sekunnissa. Lännessä puuskahuippu on kuitenkin vasta iltapäivällä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Etelä-Suomessa on mitattu 23,5 metriä sekunnissa puhaltava puuska Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Helsingin Kumpulassa puuska oli 22,8 metriä sekunnissa.

Tuuli on voimakasta ja puuskaista laajalti koko maassa, ja tuulivaroituksia on annettu suuressa osassa maata Pohjois-Suomea lukuun ottamatta. Maan keskiosissa tuuli voi olla vaarallisen voimakasta.

Myrskytuulet liikkuvat päivän mittaan lännestä itään. Päivystävä meteorologi Ari Mustala kertoo, että myrsky voimistuu länsirannikolla ja maan keskiosissa puolenpäivän tienoilla. Satakunnasta Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen yltävällä alueella voi tulla myrskypuuskia, joiden voimakkuus on yli 25 metriä sekunnissa.

Etelä-Suomessa jäätäneen alle 25 metriä sekunnissa puhaltaviin puuskiin, Mustala kertoo.

Mustalan mukaan yli 20 metriä sekunnissa puhaltavat puuskat ovat melko tavallisia syysmyrskyissä, mutta yli 25 metriä sekunnissa puhaltavat puuskat ovat jo harvinaisempia.

Lounaasta puhaltava tuuli heikkenee lännessä myöhään iltapäivällä, mutta idässä vasta yöllä, Ilmatieteen laitos ennustaa.

Myrsky tuo mukanaan myös vesi- ja lumisateita. Etelässä sateet tulevat pääosin vetenä, mutta illasta alkaen myös räntä- ja lumikuuroina. Pohjoisessa on luvassa lumisateita.

Puiden kaatumiset työllistäneet pelastuslaitoksia

Eteläisen Suomen pelastuslaitoksissa on pitänyt kiirettä aamun ja aamupäivän ajan myrskytuhojen takia. Pelastuslaitosten tehtävät ovat keskittyneet myrskyn kaatamiin puihin ja tuulen irrottamiin kattopelteihin, ja tiettävästi suuremmilta vahingoilta on vielä vältytty.

Uudenmaan alueen pelastuslaitoksista kerrotaan STT:lle, että tehtäviä on ollut alueella kymmeniä, mutta määrä on "tavallisen myrskyn lukemissa".

– Vielä ollaan muutaman tunnin ajan normaalia korkeammalla tehtävätasolla, arvioi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Heikki Kervinen.

Myös Satakunnassa, Varsinais-Suomessa sekä Kymenlaaksossa tehtävät ovat keskittyneet puiden kaatumisista johtuviin raivaustöihin.

Pohjanmaan pelastuslaitokselta kerrotaan, että myrsky ei ole vielä alueella kovin voimakas, ja aamupäivään mennessä vahingontorjuntatehtäviä on ollut vain yksittäisiä.

Pohjoisessa huonoa ajokeliä, merellä myrskyä

Eilen VR ja Finrailin rataliikennekeskus varoittivat, että myrskysää saattaa aiheuttaa häiriöitä junaliikenteeseen esimerkiksi kaatuneiden puiden tai sähköratavaurioiden vuoksi. Häiriöt voivat aiheuttaa junien myöhästymisiä tai korvaavia kuljetuksia.

Lisäksi Pohjanmaalta ja Kainuusta aina Rovaniemen seudulle on annettu varoitus erittäin huonosta ajokelistä. Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Suomenlahdella ja Pohjois-Itämerellä myrskyää. Esimerkiksi Hangon edustalla sijaitsevalla Russärön asemalla on mitattu voimakkain keskituuli, 24,6 metriä sekunnissa. Ahvenanmaan eteläpuolella Bogskärin asemalla keskituuli on puhaltanut 24 metriä sekunnissa.

Kaikilla merialueilla varoitetaan vaarallisesta tuulesta. Lisäksi vaarallisesta aallokosta varoitetaan suuressa osassa merialueita.