EU on kohdistamassa pakotteita myös Valko-Venäjän yrityksiin ja liike-elämän henkilöihin

Ulkoministeri Pekka Haavisto pitää tärkeänä, että pakotteet eivät hankaloita tavallisten ihmisten arkea. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

Heta Hassinen / STT

EU-maiden ulkoministerit ovat näyttäneet vihreää valoa sille, että Valko-Venäjän vastaisten pakotteiden laajentamista voidaan valmistella. Virallista päätöstä pakotteiden langettamisesta ministerit eivät voineet tehdä tämänpäiväisessä kokouksessaan, sillä kokous järjestettiin epävirallisessa muodossa videoyhteydellä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi kokouksen jälkeen, että uusien pakotteiden kohteisiin on lukeutumassa yrityksiä ja liike-elämän henkilöitä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) katsoi, että pakotteiden ei tulisi kuitenkaan johtaa siihen, että Valko-Venäjän tavallisten kansalaisten arki vaikeutuisi.

– Mihinkään sellaisin sanktioihin ei haluta mennä, esimerkiksi taloussanktioihin, jotka heijastuisivat suoraan kansalaisten kukkaroihin ja kansalaisten elämään, Haavisto sanoi.

Haavisto korosti, että on oikein kohdistaa pakotteita Valko-Venäjän sellaisiin toimijoihin, jotka ovat osallistuneet protestien väkivaltaiseen tukahduttamiseen ja tehneet elämästä Valko-Venäjällä turvattomampaa.

Tukea opposition kouluttamiseksi

Mielenosoitukset Valko-Venäjällä ovat jatkuneet jo kuukausia. Niissä on vastustettu vilpillisenä pidettyjen elokuun presidentinvaalien voittajaksi julistautunutta Aljaksandr Lukashenkaa.

EU ei ole tunnustanut Lukashenkan vaalivoittoa eikä pidä häntä Valko-Venäjän presidenttinä. EU on jo aiemmin langettanut Valko-Venäjälle pakotteita, joiden piirissä myös Lukashenka on. Pakotteet ovat sisältäneet varojen jäädytyksiä ja matkustuskieltoja.

Haavisto arvioi, että pakotteiden ohella EU voi vaikuttaa Valko-Venäjän tilanteeseen vahvistamalla maan opposition valmiutta käydä vuoropuhelua.

– Opposition kouluttaminen on tärkeä asia. Maa on ollut itsevaltaisesti hallittu jo pitkän aikaa, ja oppositiolla ei ole ollut tällaisia mahdollisuuksia kouluttaa itseään ja valmentautua, Haavisto sanoi.

Hän näki, että tilannetta pystyttäisiin parantamaan myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin kautta, koska Valko-Venäjä on Etyjin jäsen.

Yhdysvaltojen tilanteen ennustaminen tuottaa harmaita hiuksia

Ulkoministerit keskustelivat kokouksessaan myös muista ajankohtaisista asioista kuten Yhdysvaltojen vaaleista, Vuoristo-Karabahista, Afganistanista ja Palestiinasta.

Haavisto sanoi, että ulkoministerien keskustelussa ei juuri kommentoitu presidentti Donald Trumpin syytöksiä vaalivilpistä tai vaatimuksia äänten uudelleenlaskusta.

Haavisto kuvaili EU-maiden tunnelmia asian suhteen rauhallisiksi ja muistutti, että kukin maa toimii oman lainsäädäntönsä pohjalta.

Haaviston mukaan joissain puheenvuoroissa nostettiin esiin se, että vallanvaihto on poikkeuksellinen, koska yhteistyö hallintojen välillä ei vaikuta sujuvalta.

– Tuottaa varmaankin vähän harmaita hiuksia ennustaa, mitä tässä muutamien väliviikkojen tai -kuukausien aikana tapahtuu.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut