Georgian äänten uudelleenlaskenta vahvistaa Bidenin presidentinvaalivoiton osavaltiossa

Tiedotteen mukaan erot alkuperäisen koneellisen laskennan ja uudelleenlaskennan tulosten välillä olivat pieniä. AFP / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä / STT

Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa on saatu valmiiksi presidentinvaaleissa annettujen äänten käsintehty uudelleenlaskenta, jonka tulos vahvistaa demokraattien Joe Bidenin voittaneen osavaltiossa.

Asiasta ilmoitettiin torstaina paikallista aikaa tiedotteessa, joka julkaistiin osavaltion ylimmän vaaliviranomaisen verkkosivuilla .

Tiedotteen mukaan uudelleenlaskenta vahvisti aiemman koneellisen laskennan antaneen tarkan kuvauksen vaalien voittajasta Georgiassa.

Uutiskanava CNN :n mukaan Bidenin ja Trumpin ero kaventui jokseenkin uudelleenlaskennan myötä. Tuoreiden tulosten mukaan Biden voitti Trumpin yhteensä 12 284 äänellä.

Tiedotteen mukaan erot alkuperäisen koneellisen laskennan ja uudelleenlaskennan tulosten välillä olivat pieniä.

Valtaosassa piirikuntia ei eroja edes havaittu ja monissa osavaltioissa erot olivat alle kymmenen äänen suuruisia.

Osavaltion lain mukaan Georgian tulee sertifioida vaalituloksensa paikallista aikaa perjantaihin mennessä, kertoo CNN.

Biden on lähes 30 vuoteen ensimmäinen demokraattien presidenttiehdokas, joka on vienyt vaalivoiton Georgiassa.

Istuva presidentti Donald Trump ei ole suostunut myöntämään presidentinvaalitappiotaan. Hän on toistuvasti levittänyt viranomaistenkin perättömäksi julistamia syytöksiä vaalivilpistä ja pyrkinyt vaikuttamaan ääntenlaskennan tuloksiin oikeustoimin.

Uudelleenlaskennassa löytyi lähes 6 000 laskematonta ääntä

Uutistoimisto AFP:n mukaan Georgian uudelleenlaskennan valvomisessa mukana ollut Gabriel Sterling kertoi uutiskanava Fox Newsille, että tavallisesti republikaanien suuntaan kallistuvissa piirikunnissa löytyi joitain epäjohdonmukaisuuksia.

– Hyvä puoli on se, että uudelleenlaskenta teki tehtävänsä. Se löysi nuo äänierät, hän kertoi Fox Newsille.

CNN:n mukaan viikonmittaisen uudelleenlaskennan aikana vaaliviranomaiset löysivät neljässä piirikunnassa uusia eriä ääniä, joita ei ollut joko laskettu vaalipäivänä tai jotka oli välitetty ylimmälle vaaliviranomaiselle väärin äänten yhteenlaskentaa varten.

Kaiken kaikkiaan uudelleenlaskennassa löytyi yli 5 800 aiemmin laskematta jäänyttä ääntä. Uutiskanavan mukaan näistä lähes 1 400 ääntä meni Trumpille, joka on valheellisesti sanonut äänten löytymisen olevan todiste vilpistä.

Osavaltion viranomaiset painottivat uutiskanavan mukaan, että löydetyissä äänissä on kyse inhimillisistä virheistä, eivätkä ne viittaa petoksiin tai äänten peukalointiin.

CNN:n mukaan osavaltion ylin vaaliviranomainen Brad Raffensperger on joutunut oman puolueensa silmätikuksi. Häntä ovat kritisoineet niin Trump kuin osavaltion republikaanisenaattoritkin, jotka ovat vaatineet häntä eroamaan ja syyttäneet valheellisesti hänen epäonnistuneen rehellisten ja avointen vaalien järjestämisessä.

Brittilehti Independent kertoi aiemmin tällä viikolla, että Raffensperger ja hänen vaimonsa ovat saaneet vaalien jälkeen jopa tappouhkauksia.

Independentin mukaan Raffenspergerin vaimo sai muun muassa useita uhkaavia tekstiviestejä sen jälkeen, kun osavaltio ilmoitti tekevänsä käsin äänten uudelleenlaskennan. Yhdessä viestissä kerrottiin, että hänen miehensä ansaitsisi joutua teloituskomppanian eteen.

Biden: Trump vahingoittaa demokratiaa häpeämättömästi

Biden syytti torstaina Trumpin vahingoittavan demokratiaa häpeämättömästi ja välittäneen maailmalle "uskomattoman vahingollisia viestejä" siitä, miten demokratia toimii. Tuleva presidentti kommentoi asiaa toimittajille kotiosavaltiossaan Delawaressa.

Vaalivilppisyytöstensä lisäksi Trump on viime aikoina myös ottanut yhteyttä vaaliviranomaisiin ainakin Michiganissa, jossa Biden voitti noin 155 000 äänellä. Lisäksi hän on kutsunut michiganilaisia republikaanipäättäjiä Valkoiseen taloon.

Samaan aikaan hänen vaalikampanjansa on vetänyt pois Michiganissa nostamansa oikeushaasteen, joka pyysi tuomioistuimia estämään osavaltion tulosten virallisen vahvistamisen.

Kun Bidenilta kysyttiin kommenttia Trumpin viranomaisille tekemiin puheluihin, hän arvioi kyseessä olevan jälleen yksi tapaus, jonka myötä Trump ikuistuu historiankirjoihin yhtenä Yhdysvaltain vastuuttomimmista presidenteistä.

– On vaikea käsittää, miten tämä mies ajattelee, Biden sanoi.

– Olen varma, että hän tietää, ettei hän ole voittanut, ettei hän voi voittaa ja, että me tulemme antamaan virkavalamme tammikuun 20. päivänä.

"Yhdysvaltain historian vaarallisin televisiolähetys"

Trumpin vaalikampanjan oli tarkoitus tuoda esille todisteita vaalivilpistä torstai-iltana Suomen aikaa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tilaisuudessa puhui muun muassa Trumpin henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani. Hän kertoi asianajajien saaneen haltuunsa todisteita vaalivilpistä. Todisteet ovat muun muassa vaalivirkailijoiden antamia valaehtoisia todistuksia, joita on Giulianin mukaan satoja tai tuhansia. Vaalivilppi on hänen mukaansa ollut järjestelmällistä ja osavaltioiden laajuista.

Useat eri uutismediat ja sitoutumattomat järjestöt sekä vaaliviranomaiset eivät ole löytäneet todisteita Giulianin väittämästä vilpistä.

Trumpin lakitiimi esitti lehdistötilaisuudessa myös väitteitä muun muassa siitä, että kommunistit olisivat sekaantuneet jotenkin vaaleihin.

Giuliani sen sijaan nousi sosiaalisessa mediassa isosti esiin sen jälkeen, kun toistuvasti hikeä otsaltaan pyyhkivän lakimiehen ohimoja pitkin alkoi valua tummaa nestettä. Tämän oletettiin olevan hiusväriä.

Trump antoi varhain keskiviikkona Suomen aikaa potkut maan kyberturvallisuus- ja infrastruktuuriturvallisuusviraston (CISA) johtajalle Chris Krebsille, joka on tyrmännyt tämän väitteet laajasta vaalivilpistä.

Krebs kirjoitti Twitterissä, että Trumpin lakitiimin torstainen tiedotustilaisuus oli kaikkein vaarallisin tunnin ja 45 minuutin mittainen televisiolähetys koko Yhdysvaltain historiassa.

– Ja mahdollisesti hulluin. Jos, et tiedä, mistä puhun, olet onnekas, hän jatkoi.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut