Marinin mukaan hallitus ei valmistele uusia valtakunnallisia koronarajoituksia, mutta turhia kokoontumisia on hyvä välttää – "Emme voi ajatella, että asiat ovat hyvin"

Pääministeri Sanna Marinin mukaan nähtäväksi jää, ovatko uudet toimet riittäviä. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä / STT

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus ei valmistele uusia valtakunnallisia rajoitustoimia koronaepidemian hillitsemiseksi, vaikka pääkaupunkiseudun on ilmoitettu siirtyneen epidemian leviämisvaiheeseen.

Marin sanoo STT:lle, että epidemian torjuntaan liittyvästä toimivallasta suuri osa on paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla, ja epidemiaa torjutaan näiden toimivaltuuksien puitteissa.

– On hyvä, että Uudellamaalla otetaan uusia toimenpiteitä käyttöön. Nähtäväksi jää, ovatko ne riittäviä. Hallitus on suosittanut leviämisvaiheeseen, että tarvittaessa yleisötapahtumista ja aikuisten harrastustoiminnasta voitaisiin luopua kokonaan ja julkisia tiloja voitaisiin sulkea, Marin sanoo.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti tänään, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajoitetaan korkeintaan 20 ihmiseen. Päätös tulee voimaan maanantaina, ja se on voimassa kolme viikkoa.

Lisäksi pääkaupunkiseudulla yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta keskeytetään niin ikään kolmeksi viikoksi. Samalla kaupunkien uimahallien ja kuntosalien asiakasmääriä rajoitetaan. Pääkaupunkiseudun päätöksistä vastaa alueen koronakoordinaatioryhmä, joka eilen totesi alueen siirtyneen leviämisvaiheeseen.

Leviämisvaihe on vakavin kolmesta tilasta, jolla epidemian leviämistä ja sitä rajoittavia toimenpiteitä Suomessa kuvataan.

"Vältetään kokoontumisia, jotka eivät ole välttämättömiä"

Hallitus on antanut alueille ja kunnille omat suosituksena perusvaiheeseen, kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen. Pääministeri toivoo, että kunnissa ja alueilla toimenpiteitä käytetään riittävästi ja etupainotteisesti.

Valtakunnallisesti Suomessa on voimassa rajoituksia esimerkiksi ravintolatoiminnalle. Lisäksi hallitus on aiemmin kertonut valmistelevansa muutoksia tartuntatautilakiin sekä matkustusrajoituksiin.

Marin huomauttaa, että alueellinen lähestymistapa on toiminut hyvin esimerkiksi Vaasan sairaanhoitopiirissä, joka on lokakuun alussa ilmoitetuilla rajoitustoimilla onnistunut kääntämään tartunnat laskuun ja poistumaan leviämisvaiheesta.

Tartuntaketjuja on kesän ja syksyn aikana katkaistu alueellisesti esimerkiksi myös Kuhmossa, Jyväskylässä ja Mikkelissä – tosin Etelä-Savossa tilanne on viimeaikoina huonontunut uudelleen.

Aluehallintoviraston päätös Uudenmaan tapahtumien osallistujarajoituksista ei koske yksityisiä tilaisuuksia, kuten illanviettoja tai perhejuhlia. Marin kuitenkin kannustaa ihmisiä välttämään turhia kokoontumisia. Lisäksi hän kehottaa suomalaisia kunnioittamaan turvavälejä ja käyttämään kasvomaskeja.

– Se on olennaista, että vältetään niitä kokoontumisia, jotka eivät ole arkielämässä välttämättömiä. Marin sanoo.

Hän arvioi, että Suomen koronatilanne on vakaampi kuin monissa muissa maissa mutta silti huolestuttava.

– Emme voi ajatella niin, että asiat ovat hyvin, vaan edellytykset taudin nopeampaan leviämiseen ovat olemassa.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut