Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanska kehottaa yli sataatuhatta ihmistä koronatestiin

Tanskan viranomaiset kehottavat kahden Keski-Jyllannin alueella sijaitsevan kunnan asukkaita koronatestiin.

Kehotus koskee noin 115 000:ta ihmistä. Tanskan terveysministeriö kehottaa näitä ihmisiä myös välttämään tarpeettomia kontakteja muiden ihmisten kanssa.

Kehotusten taustalla ovat minkkifarmeilta peräisin olevat koronavirustartunnat. Kehotukset koskevat Holstebron ja Ringköbing-Skjernin kuntia.

Keski-Jyllannin alueella on todettu 180 tartuntaa, jotka liittyvät tarhattuihin minkkeihin.

Tanskan kansanterveyslaitoksen Statens Serum Institutin (SSI) mukaan on mahdollista, että minkkitarhoihin liittyviä koronatapauksia paljastuu lähiviikkoina lisää. Pelkoa herättää myös viruksen muuntautumismahdollisuus eläimissä, joista se voi levitä ihmisiin. Suurin pelko on, että muuntautunut virus olisi vastustuskykyinen nyt kehitettäville koronarokotteille.

Tanskan hallitus päätti aiemmin lopettaa turkistarhoissa elävät minkit. Päätös osoittautui sittemmin lainvastaiseksi.

Eurooppaa uhkaa kolmas aalto

Euroopassa koronatoimet ovat olleet riittämättömiä, arvioi asiantuntija ja ennustaa ensi vuoden alkuun kolmatta korona-aaltoa. Maailman terveysjärjestö WHO:n koronatoimien erikoisedustaja, lääkäri David Nabarro kommentoi koronatilannetta sveitsiläislehti Solothurner Zeitungin haastattelussa viikonloppuna.

Nabarron mukaan Eurooppa epäonnistui kesällä ensimmäisen aallon jälkeen epidemian hoidossa tarvittavan infrastruktuurin rakentamisessa. Mikäli tarvittavaa infrastruktuuria ei rakenneta nyt, on edessä kolmas aalto vuoden 2021 alussa, ennustaa Nabarro.

Nabarro luetteli haastattelussa myös oppeja, joita Eurooppa voisi saada Aasian maista. Hän painotti muun muassa sitä, miten tunnollisesti Itä-Aasian maissa suhtaudutaan turvaväleihin, käsihygieniaan, kasvomaskien käyttöön ja sairaiden eristäytymiseen.

Itä-Aasiassa on myös pidetty huolta siitä, ettei toimia höllennetä heti, kun tartuntojen määrä on saatu laskuun.